Foto: Pixabay.com

Google dá 25 milionů eur na zvýšení mediální gramotnosti

2. 4. 2021 07:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Google přispěje částkou 25 milionů eur na otevření Evropského mediálního a informačního fondu, jehož účelem je posilovat mediální gramotnost, bojovat proti dezinformacím a podporovat ověřování informací.

Fond, do kterého má přispívat vícero dárců, je koncipován jako pětiletý s možností dalšího prodloužení v budoucnu. Měl by financovat pomoc dospělým a mladým lidem při posilování dovedností v oblasti mediální gramotnosti, podporu činnosti fact-checkerů a podporu odborných znalostí, výzkumu a zdrojů, které pomáhají v boji proti dezinformacím. Podle nedávné zprávy Ipsos podstoupil někdy nějakou formu školení v mediální gramotnosti v online prostředí méně než jeden z deseti Evropanů.

Evropský mediální a informační fond (European Media and Information Fund) spravuje Nadace Calouste Gulbenkiana (Calouste Gulbenkian Foundation) ve spolupráci s Evropským univerzitním institutem (European University Institute). Při formulaci grantových výzev a hodnocení a výběru projektů bude působit jako nezávislý poradce organizace The European Digital Media Observatory.

PSALI JSME
Google loni zablokoval nebo odstranil 3,1 miliardy reklam

V nadcházejících týdnech bude fond otevřen pro přihlášky ze strany akademických pracovníků, neziskových organizací a vydavatelů se sídlem v Evropské unii, na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku a Velké Británii. Google nebude zapojen do žádného z rozhodovacích procesů týkajících se udílení dotací. Vítězné projekty vyberou nezávislé výbory složené z odborníků v oboru.

Foto: Pixabay.com

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.