Foto: Twitter.com

Twitteru došla trpělivost: navždy zablokobal Trumpův účet

9. 1. 2021 11:01

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

AKTULIZOVÁNO Jindy velmi tolerantní sociální síť Facebook zablokovala účty amerického prezidenta Donalda Trumpa – a to minimálně na příští dva týdny. „Bylo by až příliš riskantní umožnit prezidentovi používat naše služby,“ napsal k tomu v týdnu Mark Zuckerberg, zakladatel společnosti. V pátek se pak přidal Twitter, který Trumpův profil zablokoval nadobro.

Facebook přinutila k blokaci reakce prezidenta Donalda Trumpa na násilí jeho příznivců v budově Kapitolu, kde 6. ledna právě probíhala schůze obou komor Kongresu ratifikující výsledky prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokratický kandidát Joe Biden. Útočníci protestovali proti prezidentově volební porážce, kterou politik stále zpochybňuje. Trump své příznivce k pochodu na Kapitol původně vyzval během demonstrace. Několik hodin po té, co se situace v Kapitolu vymkla kontrole, sice zveřejnil video, v němž výtržníky vyzýval, aby se vrátili domů, zároveň jim ale vyjádřil podporu.

PSALI JSME
PŘEHLEDNĚ: Každý třetí volí Facebook. Kde se Češi informují o koronaviru?

„Během uplynulých let jsme umožňovali prezidentovi Trumpovi používat naše platformy v souladu s našimi pravidly, protože věříme v právo veřejnosti na přístup k co nejširšímu spektru politických projevů, ač mohou být kontroverzní. Nynější situace je ale jiná, naše platformy jsou využívány k vyvolávání vzpoury proti demokraticky zvolené vládě. Podle našeho názoru by bylo až příliš riskantní umožnit prezidentovi používat naše služby v tomto období,“ napsal k tomu ve čtvrtek na svém profilu Mark Zuckerberg, CEO Facebooku. „Prodlužujeme tedy zablokování jeho profilů na Facebooku a Instagramu až do odvolání, minimálně na období příštích dvou týdnů, než dojde k předání moci,“ dodal.

Facebook není jediná síť, která se rozhodla prezidenta zablokovat. E-shopová platforma Shopify uzavřela obchody spojené s Trumpovou prezidentskou kampaní i jeho osobní TrumpStore. „Shopify netoleruje podněcování násilí,“ uvedla k tomu společnost pro server TechCrunch.

Trumpův účet pak ve středu zablokovala i sociální síť Snapchat, která její otevření zváží až po dalším zhodnocení situace. K blokování Trumpových profilů či skupin, kterého podporují, se od té doby odhodlaly i platformy Twitch, Reddit či Discord. TikTok odstraňuje závadné příspěvky a hashtagy #stormthecapitol a #patriotparty přesměrovává na stránku o pravidlech používání sítě. Lživá tvrzení rozporující výsledky amerických prezidentských voleb odstraňuje i YouTube, jenž zároveň dočasně blokuje ty, kdo je přidávají. Google ze svého tržiště aplikací odstranil sociální síť Parler pro konzervativce a příznivce extrémní pravice a podobný krok zvažuje i Apple.

Permanentní stopka od Twitteru

Později stejně jako Facebook postupovala i prezidentova oblíbená sociální síť Twitter. Nejdříve Trumpův profil zablokovala dočasně, v pátek se ale rozhodla k permanentnímu kroku. Šlo o reakci na prezidentovy příspěvky, které podle Twitteru představovaly riziko vyvolání dalších násilností, „včetně navrhovaného dalšího útoku na Kapitol a státní budovy 17. ledna“. Stopku pro prezidentův osobní účet podle médií požadovalo rovněž 350 zaměstnanců Twitteru.

Podle zprávy agentury Reuters by mohla být vinou blokace ztráta společnosti zhruba 2,5 miliardy dolarů. Na frankfurtské burze totiž poklesly ceny akcií Twitteru asi o osm procent. Analytici ze společnosti Berstein očekávají, že sociální síti přijde o některé uživatele.

Donald Trump zatím může na Twitteru používat další účty, které má ještě k dispozici – @POTUS, což je oficiální účet úřadu amerického prezidenta, či @TeamTrump využívaný jeho kampaní. Ty Twitter prozatím blokovat nehodlá, ale jejich použití může limitovat podle příspěvků, které se na nich objeví, budou-li proti zásadám služby.

Foto: Twitter.com

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.