Skip to content
  • Marketing
  • Média
  • Lidé
  • Názory
  • Sport
  • Akce
  • Extra
Předplatné
{{ search.error }}

Nalezené příspěvky

{{ post.post_title }}

{{ post.excerpt }}
{{ post.meta }}
Více výsledků
Foto: BOHUMIL POSPÍŠIL
Marketing

Dvojí kvalita dovážených potravin mě uráží, říká šéf marketingu Madety

Pavel Hejkrlík2. 1. 20213. 1. 2021

Zahraniční korporace jsou kvůli tlaku na růst nuceny měnit gramáž i kvalitu produktů, říká Jan Teplý z Madety.

„Za to, co některé zahraniční značky dělají v oblasti dvojí kvality, jsem vlastně rád, protože díky tomu k nám míří stále více zákazníků, které tyto značky už zklamaly,“ popisuje ředitel obchodu, marketingu a nákupu v Madetě Jan Teplý. V Madetě sázejí hlavně na kampaně v televizi, dále chtějí pokračovat s úspěšným konceptem myší a díky nové sýrárně za 800 milionů chystají i produktové novinky.

V roce 2019 dosáhly tržby Madety 5,5 miliardy korun. Jaký byl rok 2020?

Myslím, že by čísla mohla být podobná jako v roce 2019. Covid v tom udělal zmatek, například jen otevřené nebo zavřené restaurace nám v tržbách dělají rozdíl milion korun denně. Kolem 85 procent produkce jde na český či evropský trh a zhruba 15 procent míří do zahraničí. Export bude obratově podobný, ale ziskovost je kolem nuly. Jsme největší výrobce sýru akawi na světě, dodáváme jej na Blízký východ a aktuálně vidíme propad o 50 procent. V Čechách evidujeme pokles platební morálky ze strany některých menších řetězců. Některé restaurace například musíme nechat platit předem, protože není jistota, kdy je zase otevřou či zavřou a jestli nám pak zaplatí.

PSALI JSME
Crowdfunding má u nás potenciál, říká Špinar z Mitonu

Jak je těžké překonat bariéru a nálepku firmy z Východu?

Máme několik strategií vstupu na zahraniční trhy. Například na Slovensku chceme mít silný marketing a fungujeme pod vlastní značkou. Máme trhy, kde nejsme tolik známí a chceme tam mít značkovou strategii, takže podpora jde cestou letáků, podpory v místě prodeje. A jsou trhy, kde vyrábíme privátní nebo poloprivátní značky. U těchto trhů jde hlavně o to, najít partnera, který nám věří. Stačí, když zástupci těchto firem přijedou na návštěvu a odjíždějí nadšení, protože vidí, že jsme naprosto legitimní partner.

Opravdu k nám míří druhořadé potraviny? Dochází ke zlepšení?

Jde hlavně o to, jaké suroviny se volí, jaké je jejich množství a velikost produktu. Nemyslím si, že to dělají vědomě, ale je jim to každopádně jedno. Způsobuje to korporátní válka na trhu v Česku a korporátní řízení firem přes KPI. V korporátu majitel nebo akcionáři řeknou, že by rádi navýšili prodeje o pět procent, podřízení raději zadají sedm nebo deset, aby se cíl splnil a postupně, čím to jde níže k regionálním ředitelům, tak se to zvýší třeba až na 20 procent. Aby splnili obraty a ziskovost, které podle požadavků shora nesmyslně narostou, mají tři možnosti — mohou udělat úžasný marketing, ale meziroční růst o 20 procent nezvládne ani pánbůh. Druhou variantou je snížení gramáže nebo velikosti výrobku. Pamatuji si, když jsem byl kluk, tatranky mívaly o něco větší hmotnost než teď. Poslední variantou je dvojí kvalita, což mě jako spotřebitele uráží. Kvůli tlaku na růst musí jít s kvalitou dolů. V profesní rovině vlastně jsem za jejich postup rád, protože k nám nejvíce zákazníků míří i vzhledem ke zklamání právě u cizích značek. Mrzí mě to u českých značek, které vlastní zahraniční korporace, například Opavia a kauza piškotů.

Měnili jste během roku rozpočet na marketing? Jak se v průběhu času mění využívání mediatypů?

V posledních letech jej pravidelně navyšujeme přibližně o dvacet procent ročně. Nepřemýšlíme, že dáme 80 procent na televizi a 20 procent do onlinu, ale vždy šijeme mediální mix každé značce na míru. Nicméně televize je mediatyp, který nikdy nezmizí, a proto tvoří a vždycky asi bude tvořit největší část našeho mediamixu. Online je sice strašně in, ale Madeta nedělá, co je aktuálně v módě, dělá to, co jí dává smysl. I vzhledem k tomu, že efektiva onlinu je těžko měřitelná, zase tak moc ho neděláme. Velkou částí našich mediálních investic je i tvorba reklam, které na rozdíl od našich konkurentů nepřebíráme ze zahraničí. No a mívali jsme poměrně velkou část rozpočtu i na eventy a ochutnávky, ale ty kvůli koronaviru nejsou možné.

Celý článek si můžete přečíst v časopise Marketing & Media, který vychází v pondělí 4. ledna 2021. Předplatit si ho můžete zde.

×

Denně se modlíme, aby se nestalo něco dalšího dramatického, co změní trh

Starší článek

Na pomoc museli experti z trhu. Proč stát selhává v komunikaci?

Novější článek

Podobné zprávy

Média

Zločiny Velké Prahy. V neděli startuje nový seriál České televize

Píše se rok 1922 a společně s ním vzniká i Velká Praha – k centru se připojují Dejvice, Břevnov, Smíchov, Žižkov, Karlín, Nusle…
25. 1. 202125. 1. 2021
Lidé

Novým generálním ředitelem Sazky bude Aleš Veselý, dosud vedl marketing

Sazka bude mít od února nového generálního ředitele. Stane se jím Aleš Veselý, který v loterijní společnosti dosud zastával pozici ředitele…
25. 1. 202125. 1. 2021
Extra

MÍSTO PRODEJE: U kávy prodává vůně i chuť

Pocit pohody je nutným předpokladem k nákupu hnědého životabudiče. Šálek zdarma samozřejmostí. Lavazza Německo Instalace od společnosti DS Smith…
25. 1. 202125. 1. 2021
Marketing

Akvizice zákazníků: vysvětlujte, popisujte a vsaďte na menší eventy

Rok 2021 se rozbíhá a s ním i nové marketingové rozpočty. A zdá se, že je mnohé z nich nebudou škrtit tak, jako loni…
25. 1. 202125. 1. 2021

Aktuální vydání MAM můžete číst online ZDE.

číst předplatit

Lidé v pohybu

Novým generálním ředitelem Sazky bude Aleš Veselý, dosud vedl marketing
Jan Potměšil je novým šéfredaktorem eXtra.cz. Plánuje posílení redakce

Newsletter MAM

Do schránky chodí v pondělí a ve čtvrtek.

  • Kontakt
  • Inzerce
  • Ochrana osobních údajů
  • Obchodní Podmínky
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Tato stránka používá cookies: Zjistěte více