Foto: Tomáš Tesař

Díky covidu jsme dohnali světové trendy v PR, říká šéf APRA Schober

18. 12. 2020 05:12

— Mohlo by vás zajímat —

Lenka Soal: Můj sen? Naprosto „POSfree“ s maximálním dopadem

Udržitelnost mi musí dávat smysl a mít hmatatelný dopad, říká Lenka Soal, která se stará o shopper marketing značky Purina.

Reklama
SDG

Tržby v oboru public relations budou kopírovat vývoj ekonomiky, růst přijde v roce 2022, říká Patrik Schober.

Podle předsedy výkonné rady Asociace PR agentur (APRA) a zakladatele i šéfa agentury Pram Consulting Patrika Schobera bude velkým tématem roku 2021 udržitelnost.

Rok 2020 byl ve znamení krizové komunikace, jak to ovlivnilo obor PR?

Vlastně jsme předběhli dobu. V trendech jsme byli pár let za zahraničním, ale díky covidu jsme dohnali vývoj, vnímání PR i spolupráci klientů s agenturami. Mnoho zadavatelů si uvědomilo sílu komunikace, ať už interní, externí nebo krizové. Nemyslím si, že by s příchodem vakcíny firmy interní komunika‑ci dramaticky seškrtaly. V případě PR agentur se nedá mluvit o krizi, ale spolu s klienty jsme hledali jiné formy spolupráce.

Takže se PR agentur netýkalo omezování rozpočtů a posuny projektů?

Částečně ano, ale zase se objevovaly projekty nové. Nemohli jsme dělat akce a eventy, ale více se pořádaly webináře a podstatně více jsme se zabývali krizovou či interní komunikací. Tím se poklesy vyrovnávaly.

ČTĚTE TAKÉ
Vláda letos ukázala, jak se PR nedělá

Je to můj dojem, nebo se špatné a dobré PR dalo rozdělit čárou mezi komunikací státní a soukromé sféry?

Na ministerstvech, v samosprávě i regionech a dalších organizacích jsou v dnešní době velmi vzdělaní, šikovní a zkušení PR manažeři, kteří dobře komunikují. Jen je někdy možná brzdí politici, již je řídí. Například výborně komunikovala Hospodářská komora s kampaní „Než bude pozdě“ — podnikatelům pomáhala, každý den jim poskytovala informace o aktuální situaci, dělala webináře, inzertní kampaň. Regiony a města přes léto velmi dobře komunikovaly, aby nalákaly lidi na dovolenou. Když se na to podívám z pohledu České ceny za PR Lemur, každým rokem v ní přibývá přihlášek v kategorii státní správy a samosprávy a ty projekty jsou povedené.

Ale když se omezíme na komunikaci vlády, působilo to naopak.

I politická komunikace může být dobrá, ale co předváděla vláda, bylo zmatečné a hraničilo to s amatérismem. Pro občany bylo těžké se v tom vyznat, bylo těžké odlišit, co je rozhodnutí na základě rad odborníků, od politického rozhodnutí. Něco jako systém PES je dobrý počin, jenže měli jsme ho mít už v červnu. Není to tím, že by měl úřad vlády špatný odbor komunikace, problémy a chyby způsobovalo, že se do toho míchala politická rozhodnutí, to způsobovalo zmatky.

Kudy z těch zmatků vede cesta ven?

Že vláda nebude měnit rozhodnutí dvakrát do týdne, její členové si nebudou protiřečit a budou jednat konzistentně a dlouho dopředu plánovat. Už v květnu v červnu bylo jasné, že přijde druhá vlna pandemie, že se budou muset připravit další opatření. Mělo se o nich mluvit dopředu a veřejnost na ně připravovat. Lidé ta opatření špatně nesou, protože se změny zavádějí moc rychle. Přitom stačí mít zdravý rozum — je jasné, že přijdou další vlny a je třeba to komunikovat.

Když poučení nepřišlo před druhou vlnou, dostaví se před třetí?

Ne.

APRA na jaře spolu s AKA podepsala společné prohlášení komunikačního průmyslu ke krizi, kde jste vládu žádali o podporu a zároveň jí nabízeli pomoc. Došlo k navázání nějaké spolupráce?

Bohužel ne. Stát nepovažuje kreativní průmysl za obor, který by přinášel dostatek peněz do státního rozpočtu, proto ho nepodporuje. Navíc podle ministerstva průmyslu a obchodu spadá kreativní průmysl pod ministerstvo kultury, ale to se soustředí na divadla a podobně, reklamní a PR agentury podporovat nepotřebuje. Platformu vytvořenou spolu s AKA a Vysokou školou kreativní komunikace ale vzali ve vládě v potaz a do budoucna je možnost, že by kreativní průmy‑sl mohli brát jako zvláštní obor.

Celý rozhovor si můžete přečíst v ročence Marketing & Media, která vyšla 14. prosince 2020. Předplatit si ho můžete zde.

Foto: Tomáš Tesař

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Více obsahu, moderní formáty. Portál iDnes.cz má nový design

Více obsahu, moderní formáty. Portál iDnes.cz má nový design

Zpravodajský portál iDnes.cz mediální skupiny Mafra po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu, zvyšuje podíl obsahu a klade větší důraz na moderní formáty. V první fázi prošla změnou domovská stránka a její hlavní části: Zpravodajství a Sport.