Foto: Mall.tv

Internetová televize Mall.tv uvádí Terapii sdílení, seriál o esemeskách a lidech

26. 10. 2020 15:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Hlavní roli v novém seriálu Terapie sdílením hrají esemesky. Osm zpráv, osm epizod a osm příběhů. Příběhů, které inspirovali reální odesilatelé a příjemci krátkých vzkazů, jež jsou na první pohled zdánlivě úsměvné a prosté, ve skutečnosti ale vypovídají mnohem víc. Svou autentičností reflektují realitu současných vztahů, které se z velké části odehrávají na displejích našich telefonů. A zatímco jejich pokročilé funkce jsme se naučili ovládat, abychom zůstali v kontaktu, paradoxně jsme v zajetí jedniček a nul osaměli. A právě o tom je seriálová novinka internetové televize Mall.tv.

Hraný seriál Terapie sdílením inspirovaly esemesky ze stejnojmenného projektu. Ten před třemi lety odstartovala kolekce triček se vztahovými větami. V reakci na ni začaly její spoluautorce Ester Geislerové chodit další více či méně úsměvné zprávy a ona je anonymně zveřejňovat na sociálních sítích. Dnes má Instagram Ester&Josefina, který spravuje, 310 tisíc sledujících a Terapie sdílením svou knižní, audio, live a od 25. října také hranou podobu od společnosti Negativ.

ČTĚTE TAKÉ
Česká televize prodlužuje do jara vysílání programu ČT3. Je pátá nejsledovanější

„Od začátku jsem si představovala, za jakých okolností byly asi esemesky napsány, a protože mám ráda krátké formáty, líbila se mi myšlenka, že by na základě každé zprávy vznikl fiktivní příběh. S tímhle nápadem jsem se svěřila Karlu Spěšnému, řediteli Festivalu krátkých filmů Praha a dramaturgovi Mall.tv, který se pro něj nadchl, a následně jsme přizvali Johanu Ožvold, která už předtím režírovala audioknihu Terapie sdílením a dramaturgicky se podílela na konceptu živých přednášek Terapie sdílením Live,“ popisuje Ester okolnosti, které vedly ke vzniku osmi dílů. Každý z nich tvoří jeden samostatný uzavřený příběh a má jiné herecké obsazení, lokaci a často i režiséra nebo režisérku. Těch se při natáčení vystřídalo celkem pět: kromě Johany Ožvold i Tomáš Pavlíček, Jitka Rudolfová, Jan Vejnar a Luboš Kučera.

Důvodem takového ne úplně standardního a v mnoha ohledech náročnějšího zpracování byla snaha o tematickou různorodost a generační přesah. „Když mě Ester ke spolupráci oslovovala, byla jsem zdrženlivá. Popravdě mě překvapovaly víc reakce na smsky než zprávy samotné. Chtěla jsem tohle vymezování se obrátit a poukázat na to, že všichni jsme součástí hloupé komunikace na chytrých telefonech, a to je podstatou Terapie sdílením, sdílená zkušenost, se kterou se každý může identifikovat,“ říká Johana Ožvold, která je nejen režisérkou dvou dílů, ale také supervizorkou celého seriálu.

„V tomhle ohledu pro mě byla důležitá vyváženost, nechtěla jsem vyvolat dojem, že špatní kluci posílají hodným holkám příšerný zprávy, nebo se omezit na jednu věkovou skupinu. Jsou to každodenní situace, které se týkají nás všech a vedou k zamyšlení nad tím, jak se chováme a co a proč píšeme,“ dodává. První epizoda nazvaná Přidat si Alenu s Evou Josefíkovou a Tomášem Havlínkem už je na internetové televizi k vidění. Další, ve kterých si zahráli například Jenovéfa Boková, Simona Babčáková, Ester Geislerová, Marek Daniel, Tomáš Jeřábek, Jakub Žáček nebo Zdeněk Godla budou následovat v týdenní periodicitě. Premiérově budou odvysílány vždy každou neděli v 18:00 a poté dostupné zdarma na www.mall.tv nebo prostřednictvím aplikací v mobilech a chytrých televizí.

Foto: Mall.tv

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení