Budeme po roce 2030 znovu přelaďovat televize?

26. 7. 2021 07:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Evropské telekomunikační úřady čelí tlaku mobilních operátorů, kteří by si rádi z televizního spektra „ukrojili“ pásmo 600 MHz. Odborná konference Digimedia 2021 bude zjišťovat, jak je na to připravena Česká republika.

Ještě jsme si ani pořádně nezvykli na změny spojené s druhou televizní digitalizací a přechodem na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a stát už začíná pomalu řešit, zda přijde další přelaďování. Stále častěji se totiž mluví o zájmu mobilních operátorů o frekvenční pásmo 600 MHz, které většina evropských zemí včetně České republiky využívá pro televizní vysílání.

Toto pásmo je pro broadcasting garantované pouze do roku 2030 a regulační orgány jednotlivých států již nyní připravují podklady pro oficiální postoj k případnému uvolňování pásma 600 MHz, o kterém se bude hovořit již na světové radiokomunikační konferenci WRC 2023 a případně se o něm rozhodne na stejné konferenci o čtyři roky později.

Jisté je, že kvůli zachování stávajících čtyř celoplošných sítí DVB-T2 s hlavními volně šířenými televizními programy by se musely měnit kmitočty některých sítí. Nejvíce by to postihlo multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting…

Co by uvolnění pásma 600 MHz znamenalo pro Českou republiku? A jak by tento krok ovlivnil další rozvoj terestrického televizního vysílání? Jisté je, že kvůli zachování stávajících čtyř celoplošných sítí DVB-T2 s hlavními volně šířenými televizními programy by se musely měnit kmitočty některých sítí. Nejvíce by to postihlo multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting, který je postavený převážně na kmitočtech v pásmu 600 MHz. Jak se na tuto eventualitu připravuje sám operátor a jak Český telekomunikační úřad a potažmo ministerstvo průmyslu a obchodu, řeknou zainteresovaní odborníci na 16. ročníku konference Digimedia 2021.

Kromě nejistých vyhlídek pásma 600 MHz se konference dotkne témat 5G sítí a jejich rozvoje v České republice…

Konference s uskuteční ve středu 22. září 2021 v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách. Kromě nejistých vyhlídek pásma 600 MHz se konference dotkne témat 5G sítí a jejich rozvoje v České republice, streamovacích služeb a jejich vlivu na využívání tradičních lineárních televizních kanálů a rozhlasové digitalizace včetně hodně diskutovaného rozhodnutí, že analogové FM pásmo by se v České republice nakonec nemělo vypínat. Podrobnosti o programu konference a registrační formulář pro účastníky naleznete na webu.

Další zajímavé čtení