Foto: Youtube.com | USA Today

VIDEO: Průvod bez lidí? Tradiční akci pomohla vylepšená realita

30. 11. 2020 05:11

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Pandemie koronaviru pomáhá rozvoji technologií i rozšířování takzvané vylepšené reality. Využita byla pro tradiční dopolední průvod na Den díkuvzdání či pro provádění turistů v Jižní Koreji

Tradiční newyorský průvod pořádaný pod hlavičkou obchodního domu Macy´s na Den díkuvzdání každoročně přitahuje davy pozorovatelů. Letos bylo kvůli pandemii všechno jinak. Nejen, že v ulicích bylo k vidění podstatně méně lidí, ale v televizi NBC přenášený průvod tentokrát ozvláštnily i ve skutečnosti neexistující balóny.

Ve spolupráci s operátorem Verizon, jenž upozorňoval na přednosti rychlejší sítě 5G, se totiž vedle skutečných alegorických vozů s krocany a balónů (například v podobě miminka z animovaného filmu Boss Baby) ovládaných 25 lidmi objevily i výtvory zprostředkované augmentovanou realitou. Díky ní mohli diváci sledovat mimo jiné dávné balóny z 94leté historie průvodu, mořské koníky v ulicích NewYorku či do nadživotní velikosti nazvětšovanou a do 3D nafouknutou podobiznu herce Dwayna „the Rock“ Johnsona z jeho mládí.

„Ani koronavirus průvod nezastaví. Konal se každoročně od roku 1924 a zrušen byl jen třikrát během druhé světové války,“ uvedl „z obýváku“ moderátor večera Mario Lopez, jehož z ulic doplňoval komik Ross Mathews, při startu akce, která trvala celé čtvrteční dopoledne a doplnila ji rovněž předtočená vystoupení z broadwayských muzikálů či zpěvaček jako je Patti LaBelle, Bebe Rexha nebo Dolly Parton.

Reporáž NBC

Celý průvod

Rychlost a kapacitu 5G sítí propagoval speciální kampaní i operátor SK Telecom z Jižní Koreje, která se loni stala první zemí, jež zprovoznila síť páté generace na celém svém území. Ve spolupráci s tamním Úřadem pro kulturní dědictví a společnostmi Google a Nexus Studios vytvořili AR projekt pro oživení paláce Čchangdokkung, neboli Palácem nejvyšší ctnosti, jenž patří k pětici sídel vystavěných někdejšími korejskými králi v patnáctém století. Díky vylepšené realitě v aplikaci Changdeok ARirang si návštěvníci této kulturní památky mohli zvolit dvanáct cest na interaktivních mapách a nechat se provézt průvodcem z korejské mytologie. Během dvanácti zastávek se pak mohli nechat vyfotit s pózujícím královským párem, cvičit se v lukostřelbě s princem, naučit se starý dynastický tanec či objevovat historii skrz skryté portály. Úřad pro kulturní dědictví doufá, že podobná aplikace lidem z celého světa zprostředkuje zážitky z korejské tradiční kultury i v době pandemie.

Foto: Youtube.com | USA Today

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.