Jak zajistit, aby potenciální zákazníci našli váš web? Napoví analýza klíčových slov

6. 2. 2017 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Máte svůj internetový obchod, například s kabelkami, a potřebujete zjistit, jak by vás mohli uživatelé ve vyhledávači najít? Hledají víc obecný pojem „červená kabelka“, nebo konkrétní „kabelky Prada“? Pokud si uděláte takzvanou analýzu klíčových slov, může vám to hodně napovědět. Jedná se o dokument, který ukazuje „poptávku“ po produktech nebo informacích v určitém segmentu.

„Tento dokument je velmi zásadní pro SEO, tedy organickou návštěvnost webu,“ míní SEO specialista Václav Veselka. Z analýzy klíčových slov mohou těžit i další specialisté: content manažeři získají tipy na témata článků, PPC specialisté zjistí, na jaká klíčová slova zapnout reklamu, UX designérům naznačí, jaké filtry produktů dát na e-shop.

Podklady pro tvorbu můžete získat ze Skliku a Google AdWords, tedy systémů na reklamu placenou za proklik (PPC). Nebo se můžete v systému Google Analytics podívat, na základě jakých slovních spojení se uživatelé dostali na váš web, případně co hledali v internetovém vyhledávání. Pro základní analýzu můžete zkusit zadat slova do našeptávače ve vyhledávači a sledovat, jaká spojení sám od sebe doporučí.

Klíčová slova můžete následně řadit do takzvaných klasifikačních skupin, které mají něco společného. Pokud zůstaneme u příkladu kabelek, můžeme si na základě hledanosti rozdělit kabelky například na skupiny kabelka a značka, kabelky podle účelu nošení (například do práce), kabelka a barva nebo kabelka a cena kabelky (ve slevě, levné kabelky). Každé klíčové slovo může náležet do více skupin.

Budete potřebovat Excel

Výstupem z analýzy bývá excelovský dokument, kde jsou jednotlivá klíčová slova a k nim ve sloupcích klasifikační skupiny, hledanost na Googlu, na Seznamu a celková hledanost. Dále se uvádí pozice, na které je aktuálně váš web na základě daného slova ve vyhledávání a kudy na web vstoupili lidé, kteří klíčové slovo použili.

Podle blogu SEO specialisty Lukáše Pítry by se ale výsledná analýza neměla soustřeďovat čistě na míru hledanosti, ale měly by se v ní vzít v potaz i relevance slova pro váš byznys a to, jak obtížné je optimalizovat web na tato slova. Podle Pítry je také důležité sledovat konverzní potenciál slova. Čím je slovo obecnější, tím méně uživatel ví, co hledá, a tím méně je ochotný utrácet. Takže výraz „hezká kabelka“ je méně perspektivní než třeba „černá kabelka Michael Kors“.

Odborník Veselka doporučuje udělat si tuto analýzu jednou za rok, pro některé segmenty i častěji.

„Například v oblasti půjček velmi často vznikají nové názvy produktů. Lidé je vidí v televizi a pak je začínají hledat na internetu,“ říká.

Pokud si analýzu klíčových slov uděláte, zjistíte nejen, jak si aktuálně stojíte, ale zároveň poznáte i potřeby trhu.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.