Foto: Vlna pomoci

Kongresové centrum hledá dobrovolníky, se zapojením pomáhá Vlna pomoci

8. 3. 2022 17:03

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ve světle přívalu uprchlíků z Ukrajiny utíkajících před válečným konfliktem se zvyšuje poptávka Čechů po dobrovolnictví. Zapojené neziskové organizace spouští jednotnou registraci dobrovolníků, kterou zajišťuje celostátní online portál Vlna pomoci. Koordinaci dobrovolníků zajišťuje Oblastní spolek ČČK Praha 1.

Ukrajinským uprchlíkům se v pátek 4. března otevřelo asistenční centrum v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě. Dobrovolníci, složky integrovaného záchranného systému a další organizace na místě odbavili do dnešního dne už přes 15 000 uprchlíků a nápor příchozích nepolevuje. Zapojené neziskové organizace tak spouští jednotnou registraci dobrovolníků na adrese pomahamepraze.sinch.cz, kterou zajišťuje celostátní online portál Vlna pomoci.

Vlna pomoci umožňuje pomocí webové aplikace rychlou a efektivní koordinaci dobrovolníků. Všichni, kdo mají v současnosti zájem pomáhat na více místech republiky, se mohou jednoduše registrovat na webu www.vlnapomoci.cz. Online si pak vyberou z aktuálních nabídek od organizací Meta, Oblastní spolek ČČK Praha 1 a Integrační centrum Praha (Praha) nebo třeba Armáda Spásy (Karlovarsko) či DCUL (Ústecko).

Po registraci uvidí zájemci přehledné informace o činnostech a mohou se hlásit přímo na konkrétní časy, které jim vyhovují, a to i opakovaně. „Během prvních 12 hodin registrujeme jen v Praze přes tisíc nových dobrovolníků. Během týdne se bude nabídka rozšiřovat i na Středočeský kraj a věříme, že bude zájem i v dalších místech, kde je třeba akutní pomoci ukrajinským uprchlíkům,“ uvedl David Suslík z Vlny pomoci.

V Kongresovém centru denně pomáhá přes 120 dobrovolníků, potřeba bude brzy dvojnásobné množství. Nejnutněji centrum potřebuje tlumočníky, vítáni jsou však i jazykově nevybavení dobrovolníci pro různorodou pomoc. Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům s tlumočením při vyřízení víza strpění, zdravotního pojištění a pracovního povolení či k získání sociálních dávek. Dále pak pomáhají se zajištěním humanitárního ubytování. Na místě jsou také zdravotníci a duchovní a psychologická podpora. Součástí služeb je i odpočinková zóna a tři dětské koutky. Centrum slouží příchozím z Ukrajiny 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Dobrovolníky je nezbytné před každou směnou náležitě proškolit. Právě proto je nezbytné, aby se dobrovolníci přihlašovali na směny a nechodili naslepo. Doteď byla registrace prostřednictví online tabulky, která byla v mnohých ohledech nepraktická. Nyní ji digitalizuje Vlna pomoci a celé řízení dobrovolníků nabývá na efektivitě.

Foto: Vlna pomoci

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.