Foto: Ondřej Kořínek, CC BY-SA 3.0,

Petice zaměstnanců Českého rozhlasu proti Obzinové se rozrůstá

17. 12. 2021 08:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral opět způsobil rozruch v médiu veřejné služby. Poté, co oznámil, že šéfkou zpravodajství se stane Jitka Obzinová, uspořádali zaměstnanci petiční akci. Podle ČTK se zatím sešlo asi pět stovek protestních podpisů.

Signatáři se obávají ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se podle nich měla podílet na manipulaci zpráv. Zavoral na dotaz ČTK uvedl, že názor zaměstnanců respektuje, obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu na začátku příštího týdne. Obzinová ČTK sdělila, že dokud není zaměstnancem Českého rozhlasu, nechce se k věci vyjadřovat.

K rezignaci vyzvaly Zavorala Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ). „Považujeme funkci médií veřejné služby za základní pro demokracii v naší zemi. Jestliže generální ředitel ČRo po šesti letech dospěl k závěru, že jím řízená organizace vyžaduje krizové řízení a jestliže k tomu vybral novinářku, proti které protestují renomovaní zaměstnanci, je na místě, aby rezignoval sám na svou funkci. K tomu ho vyzýváme,“ píše se v tiskovém oznámení.

V ČRo pracuje okolo 1400 lidí, ve zpravodajství je asi 320 pracovníků.

Foto: Ondřej Kořínek, CC BY-SA 3.0,

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.