Foto: Rossum

Rossum získal od investorů dvě miliardy na rozvoj automatizovaného čtení dokumentů

20. 10. 2021 11:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Otevřít mail, stáhnout přílohu, zjistit, co v ní je. Přepsat klíčové údaje, neudělat při tom chybu. Nahrát dokument do systému a tak stále dokola. Český startup Rossum lidem šetří manuální práci spojené se zpracováním dokumentů, které mezi firmami proudí. Na pomoc si vzal umělou inteligenci a nyní i rekordní peníze od investorů.

Firmě, kterou v roce 2017 založili tři výzkumníci umělé inteligence, investoři posílají na další expanzi přes dvě miliardy korun. Jde o nejvyšší částku pro českou firmu v rámci takzvaného series A kola a třetí největší investiční kolo pro Česko vůbec. Obě vyšší dvě příčky okupuje první český startupový jednorožec Rohlik.cz, který jen letos od investorů vybral 290 milionů eur.

Investiční kolo ve výši 100 milionů dolarů vedl jeden z nejznámějších amerických fondů rizikového kapitálu General Catalyst. K němu se přidali stávající investoři Rossumu, britské fondy SeedCamp a Local Globe i český Miton, který má podíl i ve zmiňovaném Rohlíku.

„Pro Česko je to mimořádně dobrá zpráva. Rossum sídlí v Praze a právě do Prahy bude v následujících letech najímat stovky vysoce kvalifikovaných lidí. Díky firmám jako Rossum, Rohlík a dalším nadějným startupům vzniká v Česku technologický ekosystém, který může nakopnout českou ekonomiku jako celek,“ komentuje investici partner Mitonu Tomáš Matějček.

Rossum buduje B2B platformu založenou na umělé inteligenci. Každý produkt na světě, od propisky po automobil, vyžaduje ke svému vzniku koordinaci stovek různých firem a tisíce dokumentů, od objednávek přes faktury po celní deklarace. Rossum mění způsob, jakým tyto dokumenty mezi firmami proudí, protože jeho software jim dokáže sám porozumět a také s nimi dál naložit, aniž by se musel „ptát“ lidských kolegů. Díky tomu vše zabere minuty, nikoliv týdny, jak je dosud běžné.

Rossum se zaměřuje na velké společnosti. Mezi jeho české zákazníky patří třeba právě Rohlik.cz nebo Kiwi, z globálních firem pak například Siemens, Veolia či Bosch. Technologii Rossumu používají i vycházející globální technologické hvězdy Celonis a Flexport.

„Chceme, aby díky Rossumu všechny firmy na světě mluvily stejným jazykem. Formát dokumentů najednou nebude způsobovat komunikační bariéru. Je to podobné jako ve světě lidí, kdyby neexistovala jazyková bariéra, aniž bychom se museli učit jiný než svůj rodný jazyk,“ vysvětluje misi Rossumu jeho spoluzakladatel Tomáš Gogár (na úvodní fotce uprostřed, vlevo Petr Baudiš, vpravo Tomáš Tunys)

Získané prostředky využije Rossum k další expanzi, obsazení pozice světové jedničky v oblasti automatizace mezifiremní komunikace („Automated Business Communication“). To znamená především rozšiřování týmu o další špičkové odborníky. Firma, která za poslední rok zpětinásobila své tržby a rozrostla se ze 60 na 140 lidí, chce během následujícího rok až dvou do týmu najít další stovky specialistů v oblastech od výzkumu umělé inteligence přes vývoj produktu až po marketing a obchod. Součástí plánu je také výzkumné centrum v Praze.

Foto: Rossum

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení