Foto: HumbookFest

Největší knižní literární festival pro mladé už v sobotu v Kongresovém centru

30. 9. 2021 07:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

V sobotu 2. října proběhne v Kongresovém centru Praha tradiční HumbookFest, 6. ročník. prodejního festivalu knih, které hýbou světem mladých, a který každoročně přiláká tisíce mladých návštěvníků.

Akce, která ve střední Evropě nemá obdoby, nabídne letos návštěvníkům kromě českých autorů také německou spisovatelskou hvězdu Lin Rinu. Její bestsellerový young adult historický román Kroniky prachu se v České republice dočkal již několika dotisků a mladí mu doslova propadli. Autorka v rámci HumbookFestu představí svůj nový, hladově očekávaný román, Limea.  

Prodejní festival knih, které hýbou světem mladých, a který každoročně přiláká tisíce mladých návštěvníků, nabídne řadu tematických debat a autogramiád, v rámci kterých se představí téměř 20 českých autorů a dalších účinkujících. V besedě na téma slovanské mytologie se objeví například Kateřina Šardická, jejíž debut Zmizení Sáry Lindertové vyhrál v roce 2019 soutěž Kniha roku hned ve dvou kategoriích, nebo Vladimíra Šebová, bestsellerová slovenská autorka, které na konci září vychází očekávaný román Dcera zimy. 

O LGBT+ tématech v knihách budou diskutovat jeden z nejpopulárnějších českých young adult autorů Theo Addiar spolu s autorkami Sam Xabyssus a Ellou Fever, která se ve svém komiksu Třeťák věnuje problematice trans osob. Jedním z témat festivalu bude i to, zda číst nebo nečíst klasiku a co vlastně dnes klasika v očích mladých čtenářů představuje. Dá se za ni dnes považovat třeba Harry Potter, nebo ho v povinné četbě pořád válcuje Babička? V programu nechybí ani beseda na téma stále populárnějších podcastů. Účastnit se jí budou vítězky ankety Podcast roku Lucie Bechynková a Bára Krčmová z podcastu Opravdové zločiny. Vystoupí i známý herní youtuber Radek Starý alias sterakdary, kterému tento rok vyšla debutová fantasy kniha Arila: Stříbrné město. 

Pravděpodobně nejvíc se ale knihomolská komunita těší na to, že bude konečně spolu. Naživo. Neopakovatelnou atmosféru HumbookFestu si návštěvníci pochvalují každoročně a právě o setkávání lidí s podobnými zájmy, čtenářů, autorů, blogerů a knižních nadšenců, tento festival je.

Foto: HumbookFest

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.