Foto: Chybík+Krištof

Architect+ přináší výběr stovky nejlepších ateliérů

26. 7. 2021 13:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Do čela poroty letos opět usedl šéfredaktor časopisu Architect+ Matej Šišolák společně s odbornou redakční radou architektů a akademiků; Davidem Tichým, Jaroslavem Wertigem, Janem Šépkou, Igorem Kovačevićem a Marošem Fečíkem. Svým názorem a tipy přispěli i další odborníci napříč celou architektonickou veřejností.

Za letošním žebříčkem stojí mnoho hodin rešerší, diskusí, argumentů i hlasování, aby ve výsledku označení Top 100 získaly ateliéry, které vykazují dlouhodobou kvalitu a mají zároveň výrazný vliv na českou architektonickou scénu. Dalším – a letos o dost významnějším kritériem ovlivňujícím rozhodnutí poroty – se staly aktuální projekty a realizace ateliérů. Porota posuzovala abstraktní a často velmi nesrovnatelná kritéria. Proto se ve výběru objevují vedle „tradičních“ architektů s obvyklým portfoliem a šířkou záběru poprvé i krajinní architekti či autoři, kteří mají na svém kontě zejména interiéry, stejně jako urbanisté, prezentace jejichž díla je vždy složitější a jeho realizace mnohem „delší“ v čase.

V žebříčku Top 100 nechybí významné ateliéry s dlouholetou praxí, například Fiala+Němec, Chybík+Krištof, Jakub Cigler, Josef Pleskot či Petr Hájek. Do výběru se také dostaly ateliéry, které v předchozích letech byly zařazeny do vedlejšího žebříčku mladých ateliérů TOP10 Emerging Architects, jako například Neuhäusl Hinal, Studio Perspektiv a Jan Tyrpekl.

Více než sedmdesát oceněných ateliérů je z Prahy a patnáct ateliérů sídlí v Brně. V žebříčku se letos objevilo přes čtyřicet žen – jako partnerek či majitelek ateliérů.

Pod čarou skončilo několik historicky úspěšných studií, u nichž se porota rozhodla položit větší důraz na aktuální realizace. Jednalo se opět o nelehké rozhodnutí – často je totiž právě kritérium obhajoby považované v mnoha anketách za klíčové, za důležitější než žebříčková premiéra. Rozhodnutí o vyřazení z Top 100 ale neznamená, že by ateliér ztratil svoji kvalitu – jen se letos redakční rada rozhodla „vypíchnout“ jiný.

Top 10 Emerging Architects je naopak rubrika, kde umístění obhájit nelze. Jedná se o dalších deset ateliérů, jejichž projekty vykazují slibnou perspektivu. O tom, zda byl výběr správný, rozhodne budoucnost. Už teď však jejich tvorba stojí za pozornost. Do žebříčku Emerging Architects se například probojoval ateliér Lina Bellovičová, Kurz Architects, Public Ateliér, Studio Fuuze či Zavoral Architekt.

Výběr nejlepších českých architektonických ateliérů na podzim letošního roku završí slavnostní večer, kde v rámci Top 100 bude oceněn jeden ateliér Cenou Časopisu Architect+ 2021 a držitele dílčích cen.

Foto: Chybík+Krištof

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.