Foto: Pxhere

Filmové natáčení se letos může vrátit na úroveň roku 2019. Záleží na objemu pobídek

29. 4. 2021 13:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Novou kampaň s historicky největší videoprodukcí spouští Bonami. Jejím hlavním motivem je kontrast mezi nudným „kartonovým“ světem a „osobitým bydlením“, které může být s Bonami dostupné a jednoduché. Kampaň vznikla ve spolupráci s YYY agency a reklamní a filmovou produkcí Nice!.

Reklama
SDG

V roce 2019 díky pobídkám přiteklo do Česka devět miliard korun díky filmovým pobídkám. Zahraniční produkce u nás připravují aktuálně projekty například pro Netflix nebo Amazon.

Podle údajů, které má k dispozici Státní fond kinematografie (SFKMG), se natáčení filmových projektů v roce 2021 dostane na úroveň před koronavirovou pandemií. Rok 2019 byl přitom pro český filmový průmysl zatím rekordní, když díky systému filmových pobídek přiteklo do České republiky 9 miliard korun zahraničních investic. Natáčení projektů pro zahraniční produkce pomůže výrazně oživit celý audiovizuální sektor, včetně na něj navázaných „nefilmových“ odvětví. Již se natáčí nebo se připravují rozsáhlé projekty společností Netflix, Amazon, Lionsgate, NBCUniversal, ZDF nebo Sky, mezi nimi i pokračování dvou dosud největších u nás natáčených projektů Carnival Row s Orlando Bloomem a Wheel of Time s Rosamund Pike.

„Zájem zahraničních producentů byl pouze přibrzděn, v současné chvíli opět evidujeme obrovskou poptávku po natáčení v České republice. Audiovizuální průmysl má velmi silnou schopnost adaptace a rychlého znovuoživení, takže by mohl být i perfektním nástrojem k nastartování zaměstnanosti a podnikání v době pokoronavirové,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. „Řada velkých projektů se natáčí nejen v Praze ale i v regionech, tedy i pro ně to bude znamenat značné oživení. Připomínám, že zhruba 60 procent z těchto investic je utraceno za služby poskytované nefilmovými profesemi, malými a středními podniky,“ dodala Helena Bezděk Fraňková.

Vzrůstající poptávka zahraničních studií po natáčení v ČR ukazuje, že by letošní rok mohl nahradit i stagnaci v roce 2020. Záleží na tom, zda se podaří stejně jako v roce 2019 navýšit rozpočet systému pobídek z 800 milionů korun alespoň o dalších 500 milionů. Navýšení financí pro výplatu pobídek na 1,3 miliardy korun bylo nutným krokem právě v dosud rekordním roce 2019, kdy hrozilo, že se od České republiky odvrátí hollywoodská studia, která zde plánovala vyrábět rozsáhlé seriálové projekty. Pro ně je filmová pobídka hlavním faktorem, podle kterého se rozhodují v konkurenci ostatních států. Realizace prestižních a světoznámých projektů na našem území přináší ČR navíc také pozitivní reklamu.

Přečtěte si také:
Ivan Zachariáš: Nejdůležitější je svoboda, v poslední době jí moc nebylo

Tendence nárůstu zejména seriálové tvorby pro streamovací platformy souvisí s rozvojem internetu jako distribučního kanálu zábavy, který vede od výrobce přímo ke spotřebiteli–divákovi.  „Koronavirová krize tento vzrůst akcelerovala, lidé jsou v době lockdownů odkázáni s výjimkou poslechových aktivit a čtení na sledování televize a předplácení online vysílání,“ říká Pavlína Žipková z České filmové komise. „Točí se také čím dál tím více víceletých projektů, jejichž rozsáhlé přípravy zahrnují nákladnou několikaměsíční stavbu dekorací, výrobu speciálních rekvizit, kostýmů a masek. Takové projekty natáčí i v regionech, kde štáby utrácejí za pronájem lokací, ubytování, stravování a další služby, místní obyvatelé se uplatňují například v komparzech a ostraze objektů. Jde o vítanou decentralizaci Prahy, kterou filmařům usnadňuje síť regionálních filmových kanceláří.“

Mezi rozsáhlé projekty , které se v České republice natáčely,  točí nebo připravují, patří celovečerní film režiséra Marca Forstera „White Bird: A Wonder Story“ (Lionsgate) s Gillian Anderson a Helen Mirren vyprávějící příběh židovské dívky, kterou ukrývá rodina v okupované Francii, dále seriály, jako například adaptace slavného románu E. M. Remarqua Na západní frontě klid (Netflix) s Danielem Brühlem v režii Edwarda Bergera, třetí řada úspěšného amerického seriálu Hanna (Amazon, NBCUniversal), příběh z období studené války o lásce mezi dvěma špióny odehrávající se ve východním Berlíně, Moskvě a Paříži Operations Totems (Amazon, Gaumont), adaptace stejnojmenného románu Choderlose Laclose Nebezpečné známosti (Lionsgate), apokalyptický seriál Extinction (Sky) nebo celovečerní filmy Netflixu Kosmonaut z Čech, který je adaptací románu amerického spisovatele českého původu Jaroslava Kalfaře s Adamem Sandlerem, a The Gray Man, thriller z prostředí CIA v hlavních rolích s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem nebo  pohádka německé televize ZDF Trpaslík Nos. A také výše zmíněné dva největší projekty. Wheel of time s Rosamund Pike v hlavní roli dotáčí první sérii, na kterou naváže hned druhou. Carnival Row s Orlando Bloomem natáčí díly z druhé série.

Foto: Pxhere

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Novou kampaň s historicky největší videoprodukcí spouští Bonami. Jejím hlavním motivem je kontrast mezi nudným „kartonovým“ světem a „osobitým bydlením“, které může být s Bonami dostupné a jednoduché. Kampaň vznikla ve spolupráci s YYY agency a reklamní a filmovou produkcí Nice!.

Více obsahu, moderní formáty. Portál iDnes.cz má nový design

Více obsahu, moderní formáty. Portál iDnes.cz má nový design

Zpravodajský portál iDnes.cz mediální skupiny Mafra po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu, zvyšuje podíl obsahu a klade větší důraz na moderní formáty. V první fázi prošla změnou domovská stránka a její hlavní části: Zpravodajství a Sport.