Foto: Pxhere.com

Influenceři bodují stále více, hlavně u generace Z

13. 1. 2021 05:01

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Influencer marketing zažívá kontinuální rozmach. Hvězdy sociálních sítí se stále častěji objevují i v televizi čí rádiu. Bude 2021 rokem TikToku?

Zatímco Instagram a jeho Stories jsou už zavedeným pojmem, loni zaznamenala výrazný růst i sociální síť TikTok. Podle zprávy Klear State of Influencer Marketing vzrostlo využívání sponzorovaných příspěvků na Instagramu o 32 procent, zároveň ovšem počet označených spoluprací hashtagem #ad meziročně poklesl o pětinu. Je tak evidentní, že stále rostoucí počet influencerů placené spolupráce nepřiznává.

Pro čtvrtinu lidí ve věku 16-24 představuje Instagram hlavní platformu, která může vést k jejich následným nákupům.  Zpráva uvádí, že zatímco v roce měly sponzorované příspěvky průměrně 4800 unikátních shlédnutí, loni to bylo už 7800, tedy nárůst o 57 procent. Podle studie za ní stojí hlavně příslušníci takzvané generace Z (lidé ve věku 18-24), kteří přispěli k růstu obsahu o devět procent. Jejich podíl na influencer marketingu vzrostl z 31 na 34 procent. 

PSALI JSME
Právo a influencer marketing aneb Najděme tu správnou míru

Stále důležitější platformou pro influencery je pak i TikTok. Na něm sponzorovaný obsah meziročně stoupl dokonce o 130 procent. Tato sociální síť zažívá boom vedle Číny a USA v řadě dalších zemí – v některých rostlo množství uživatelů o desítky procent. TikTok nedávno oznámil partnerství se Shopify – společně chtějí značkám a obchodníkům pomoci propagovat produkty prostřednictvím videí umožňujících okamžitý nákup, případně dále rozvíjet nákupní livestreamy. I kvůli tomu se o firmu, která v USA čelí tlaku na prodej americké části svého byznysu, výrazně zajímá například kolos Walmart. Ostatně loni v prosinci právě Walmart zorganizoval s desítkou velkých tvůrců obsahu na TikToku svůj hodinový nákupní livestream. 

Podle výzkumu společnosti Takumi téměř tři čtvrtiny marketérů z Německa, USA a Velké Británie uvedly, že v uplynulém roce u nich došlo k navýšení výdajů na influencer marketing. Až 40 procent zákazníků je připraveno vídat influencery i v tradičních reklamních kanálech a stejný podíl zákazníků si myslí, že by se měli více vyjadřovat i k aktuálním otázkám. Podle studie také 57 procent marketérů už s nimi pracovalo napříč různými platformami. Stále častěji také influenceři vystupují napříč platformami a více se objevují i v televizi nebo rádiu. Podobně to vidí i značky a v minulosti toho využily například Coty, Coca-cola nebo Lancôme. Spolupráce budou v roce 2021 nepochybně sílit i vzhledem k očekávaným dalším omezením pramenícím z koronavirové pandemie.

Foto: Pxhere.com

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.