Foto: Úřad vlády ČR

VIDEO: Očkování propagují 100 let staré verše. Vláda dostala kreativu spotu zdarma

30. 12. 2020 10:12

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

AKTUALIZOVÁNO Jako předehru k očekávané velké kampani k očkování pro Česko představila vláda spot, který jí vytvořilo několik expertů z iniciativy komunikačních profesionálů. Vláda zaplatí za produkci a média. Kreativní řešení získala, stejně jako v případě budoucí velké kampaně, bezplatně.

„Do Česka dorazily první vakcíny a začínáme očkovat zdravotníky a seniory. Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie a jak znovu žít tak, jako dřív,“ píše se v nedělním příspěvku úřadu vlády na sociálních sítích.

Podle informací úřadu bude spot k vidění na třech celoplošných televizích – v České televizi, TV Nova a TV Prima. Zhotovili jej profesionálové z pro bono iniciativy sdružující zástupce Asociace public relations (APRA), Asociace komunikačních agentur (AKA), České eventové asociace (ČEA) a přední experty na komunikaci.

„Zveřejněný spot je výsledek týmové práce lidí zapojených do naší iniciativy. Jsme rádi, že jsme mohli být nápomocní při oslovení veřejnosti,“ potvrdila informaci MAM Pavla Mudrochová, mluvčí iniciativy.

S pomocí veršů básníka Jiřího Wolkera, prostějovského rodáka a představitele proletářské poezie ze začátku minulého století, tvůrci spotu ujišťují, že zase budeme žít jako dříve, k čemuž nám dopomůže očkování. „Spot poetickou formou oslavuje momenty, které nám všem chybí. A hlavně naši schopnost vše zvládnout a konečně žít tak, jako vždycky. Pracuje s úryvkem z básně Jiřího Wolkera Jitřní píseň, který pro spot recituje Jan Přeučil. Využívá momentu, kdy v těchto dnech Česko zahajuje očkování, a symbolizuje tak naději a přechod do další fáze boje s covid-19,“ doplnila Mudrochová.

Úřad vlády ve svém příspěvku spolupráci s profesionály na uveřejněném videu vůbec nezmínil. Spotem přitom pomoc vládě nekončí. Zkraje ledna iniciativa pořádá online hackathon, jehož výsledkem bude návrh komunikační strategie zahrnující reklamu, PR, digitální řešení i spolupráci s influencery.

Že je kampaň potřeba dokazuje i průzkum, který pro ministerstvo zdravotnictví zpracoval STEM. Vyplývá z něj, že zájem nechat se očkovat má 39 procent dospělých, naopak 45 procent se očkovat nechce, 16 procent zatím neví. Častěji mají zájem nechat se očkovat lidé starší 60 let (50 procent, jen 30 procent je proti), u ostatních věkových skupin se zájem neliší (kolem třetiny).

Foto: Úřad vlády ČR

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení