Kolaps hudební branže. Bez podpory státu přijde o práci 65 000 lidí, varuje asociace

10. 5. 2020 06:05

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Česká obec hudební, která zastupuje desítky organizací a jednotlivců z branže, založila iniciativu #zazivouhudbu, jejíž cílem je čelit kolapsu odvětví s ročním obratem přes 20 miliard korun. Asociace upozorňuje, že kvůli koronakrizi přicházejí o práci umělci, nástrojaři, zvukaři a další profesionálové z oboru – dohromady asi 130 000 lidí, přičemž polovina z nich je ohrožena bezprostředně. Dále tvrdí, že hudební sektor byl zasažen jako první a na systematickou podporu zatím stále čeká.

„Hudební sektor si žádá nemalé vstupní investice a je odkázaný na sezónní výdělky. Už dnes víme, že letošní sezóna zaznamená propad o přibližně 10 miliard korun, tedy o polovinu. Náš obor krize zasáhla jako první a vzpamatuje se z ní jako poslední. Okamžitá opatření dokáží zabránit skokovému růstu nezaměstnanosti, dlouhodobá pomohou znovu nastartovat hudební scénu. S následky krize chceme bojovat, ale bez podpory státu hrozí, že se obor nedokáže postavit zpět na nohy,“ říká mluvčí České obce hudební, iniciující projekt #zazivouhudbu, Alexandr Smutný.

Obrat se propadl na polovinu

Podle Smutného hudební sektor potřebuje okamžitý plán, aby se celé odvětví stabilizovalo: „Kolaps odvětví chceme zmírnit řadou systematických a rychlých řešení. Podle našich propočtů a analýz branže potřebuje získat 4,5 miliardy korun. Prvním opatřením by mělo být zrušení DPH na prodej hudby a snížení sazby DPH z prodeje vstupenek na 10 %. Nezbytné je pokračování pětadvacítky pro OSVČ a systém bezúročných půjček. Navrhujeme také založení Národního fondu hudby, ten pomůže řešit ty nejtěžší škody.“

Povolte sportovní akce pro veřejnost, žádají ve výzvě organizátoři Vládu ČR

Z analýzy České obce hudební vyplývá, že hudební sektor se propadl z  obratu 20 miliard korun na polovinu, přičemž další ztráty mohou nastat s  prodlužováním vládních opatření. Zásadní problém má podle asociace už v tuto chvíli 20 000 profesionálních hudebníků. Ti nemohou koncertovat doma ani v zahraničí a přišli tím o svůj hlavní příjem. V ohrožení je také existence živých hudebních produkcí a všech festivalů. Výroba hudebních nástrojů a techniky klesla o 50 %. 250 hudebních klubů stojí na prahu ukončení činnosti. Kromě toho prý hrozí také situace, že se hudebníci a pracovníci hudebního průmyslu budou nuceni přeorientovat a hudební sektor zcela opustí. Mezi hlavní omezení patří fakt, že není možné plánovat návrat na koncertní pódia, většina akcí se přesouvá ze strachu z dalších ztrát na rok 2021.

Iniciativy se účastní: Asociace dramaturgů v audiovizi (ADA), Asociace nezávislé hudby (ANH), Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK), Asociace výrobců hudebních nástrojů (AVHN), Brněnská asociace clubové hudby (BACH), Česká hudební rada (ČHR), DILIA, Festivalová asociace (FESTAS), INTERGRAM (nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů), Music managers forum (MMF – CZ), Ochranný svaz autorský (OSA), Sdružení umělců klasiky (SUK), Platforma českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z. s., Svaz autorů a interpretů (SAI).

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Další zajímavé čtení