Vše s titulky. Nová televize přizpůsobuje vysílání sluchově postiženým, kvůli koronaviru

19. 3. 2020 15:03

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Sluchově postižení mohou využívat nový zdroj aktuálních informací díky titulkované Televizi Beey. Běží zdarma na internetu, vysílání ve spolupráci s Českou unií neslyšících zajišťuje společnost NEWTON Technologies.

Televize běžně vysílají bez titulků nebo využívají jen tlumočení do znakového jazyka, ten ale neumí všichni lidí s nemocným sluchem – řeč je například o seniorech. Půl milionu sluchově postižených tak mohou chybět informace o koronavirové epidemii. Nedostupné je pro ně navíc i rozhlasové vysílání, podcasty nebo internetové videopořady. Pomoci se snaží titulkovaná Televize Beey a zapojují se i sami autoři.

Na stránkách televize jsou k dispozici desítky zpravodajských relací z televizí, důležitá mimořádná vysílání, ale i videa populárních osobností. Všechna videa jsou opatřená titulky. Sluchově postižení tak mohou sledovat i zdroje, které jsou pro ně bez titulků nepoužitelné.

„Na titulkování videí jsme nasadili náš systém pro automatický převod řeči do textu. Pokud je video kvalitní, vše probíhá automaticky a byli bychom schopni titulkovat stovky pořadů denně, ale u nekvalitních nahrávek musí naši editoři automatický text opravovat, a to nás zatím limituje,“ popisuje zázemí nové služby ředitel NEWTON Technologies Ing. Petr Herian.

Přístup zdarma

Aby měli sluchově postižení dostatečné množství informací, rozhodla se firma poskytnout přístup k automatickému titulkování dočasně zdarma pro všechny, kdo vytvářejí videa. Díky tomu jsou takto k dispozici videa internetové televize DVTV a dalších médií. Titulky už u svých videí používají například konzultant a spisovatel Petr Ludwig (https://youtu.be/K5xy2n941jM) nebo popularizátor nových technologií Petr Mára (https://youtu.be/BoV9h83CVqI).

„Konečně se mohou sluchově postižení seznámit i s obsahem, který nám byl až do teď nepřístupný. Titulkování opravdu pomáhá. Budeme rádi, když se zapojí i další média. Prosím, titulkujte!“ dodává k tomu Mgr. Věra Strnadová, která má v Asociaci organizací neslyšících a nedoslýchavých titulky na starosti.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Vojtěch Lhota

Další zajímavé čtení