Foto: iStock

Portál Doktor.cz připravil projekt rezervace testů na koronavirus. Službu nabízí i ministerstvu

16. 3. 2020 14:03

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Portál zdravotních služeb Doktor.cz připravil v reakci na aktuální situaci v Česku zdarma online kalendář pro rezervace návštěv u lékařů a v odběrových místech, kde je prováděno testování na COVID-19. Zástupci portálu službu nabídli k využití i ministerstvu zdravotnictví.

Portál je schopen zpřístupnit tuto službu i na dalších stránkách včetně webu koronavirus.mzcr.cz. „Díky tomu je možné zcela zásadně omezit kontakt potenciálně nakažených občanů v místech odběrů tím, že příchod na tato pracoviště bude podmíněn schválením rezervace v online systému,“ říká zakladatel portálu Jan Starčevič.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Na jaký plat má zaměstnanec nárok během domácí karantény?

Doktor.cz spustil také diagnostický nástroj „8 otázek, které Vám pomohou zjistit pravděpodobnost možného nakažení COVID-19.“ Lidé si tak mohou během několika minut sami otestovat, zda trpí symptomy naznačující možnost nakažení virem a snížit tak nápor na infolince 1212.

Portál provozuje řadu nástrojů pro lékaře i pacienty, které mohou zásadně pomoci s organizací a regulací provozu a zejména návštěv pacientů na  odběrových místech nebo v ordinacích.

Systém už využívá milion pacientů

„Jsme připraveni poskytnout službu objednání návštěvy na konkrétní časový slot prioritně všem schváleným odběrovým místům okamžitě a zdarma. Dále i pro každého lékaře či laboratoř, bez potřeby složitého nastavování či instalace. Celý systém již nyní v ČR zná a používá více než milion uživatelů a mnoho ordinací,“ dodává Jan Starčevič.

Nasazení jednotného online kalendáře a rezervačního systému by podle něj mohlo významně zvýšit organizovanost v místě odběrových pracovišť a ordinacích, ulehčit tak personálu náročnou administraci a zvýšit bezpečnost občanů.

Anonymní diagnostika zdravotního stavu a imunity

Doktor.cz dokončuje s odborným lékařským týmem testovací sady, které umožní provádět jednoduchou diagnostiku zdravotního stavu třeba i anonymně, doma a výsledky nechat interpretovat lékařem, s pomocí umělé inteligence. Uživatelé portálu tak mohou v pohodlí svého domova odebrat vzorky pro laboratorní vyšetření a odhalit možné problémy a rizika včas.

Za projektem Doktor.cz stojí Jan Starčevič a Ladislav Karkoška, kteří v projektu uplatňují své zkušenosti z IT, zdravotnictví a státní správy. V současné době probíhá neveřejné testování pod dohledem lékařské rady a odborníků. Společně připravují další inovativní projekty v oblasti poskytování zdravotní péče.

Foto: iStock

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.