Murdochova firma prý platí právníky bývalého mluvčího Camerona

25. 8. 2011 13:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Společnost News International tiskového magnáta Ruperta Murdocha platí bývalému šéfredaktorovi nedělníku News of the World (NoW) a pozdějšímu mluvčímu britského premiéra Davida Camerona, Andymu Coulsonovi výdaje za právníky. Napsal to list Financial Times, podle něhož ale vedení News International zvažuje, že Coulsonovy soudní výdaje přestane platit.

Společnost sdružuje Murdochovy britské listy a patřil jí i bulvární nedělník NoW, který byl v červenci kvůli skandálu kolem odposlechů uzavřen. Coulson, který byl šéfredaktorem NoW v období odposlechů, byl kvůli aféře také v červenci zatčen.

Informace Financial Times jsou prvním náznakem toho, že News International má stále finanční vazby na Coulsona, přestože z funkce šéfredaktora NoW odešel už před čtyřmi lety. Krátce na to se stal šéfem komunikace Konzervativní strany a jejího šéfa Davida Camerona, se kterým pak odešel po volbách loni v květnu jako hlavní mluvčí vlády do premiérské kanceláře na Downing Street. V lednu musel kvůli skandálu rezignovat.

NI odmítla komentovat, zda Coulsonovy právníky platí. Financial Times ale dnes napsaly, že vedení NI se sešlo, aby zvážilo, zda s tím přestane. Coulson si najímá právníky v souvislosti s policejním vyšetřováním svého případu, stejně jako kvůli svědectví v mediálním výboru parlamentu.

Stejně tak se prý radil s právníky placenými News International, když koncem loňského roku ve Skotsku vypovídal jako svědek v procesu s místním poslancem Tommym Sheridanem. Tehdy pod přísahou popřel, že by věděl o odposleších.

List London Evening Stanadard napsal, že šéf úřadu vlády Gus O´Donnell „ústně“ vyslovil souhlas s tím, aby News International platila Coulsonovy právníky v tomto procesu, přestože tehdy pracoval pro premiéra. „Šlo o záležitost týkající se Coulsonova působení v News International a tak je vhodné, aby platili jeho soudní výlohy,“ řekl podle listu O´Donnell.

Coulson odešel z funkce šéfredaktora NoW v lednu 2007, kdy byl odsouzen reportér listu Clive Goodman za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny. Coulson tehdy tvrdil, že o ilegálních odposleších nevěděl, ale přijal prý celkovou odpovědnost za dění v listě.

Nastoupil pak v červnu 2007 jako hlavní poradce pro komunikaci tehdy opoziční Konzervativní strany vedené Cameronem. Podle BBC dostával až do konce roku 2007 od News International na splátky odstupné ve výši dvouletého platu šéfredaktora NoW, tedy celkem několik set tisíc liber. Coulson prý měl také nadále k dispozici výhody ze zaměstnání v NoW, například zdravotní péči a služební auto.

News International odmítla komentovat i tato tvrzení.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.