Přes polovinu Čechů chce kupovat mléko z automatů

21. 10. 2010 08:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

O2 a Air Bank prohlubují spolupráci s platformou Unity

Věrnostní platforma Unity navazuje na dřívější spolupráci O2 a Air Bank, do budoucna se přidají další společnosti ze skupiny PPF.

Reklama
SDG

Více než polovina Čechů má zájem nakupovat čerstvé mléko z automatů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Dema. Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu a nyní jich funguje už více než 150. V některých regionech Česka ale mlékomaty kvůli výraznému poklesu poptávky bojují o další existenci.
„Pokud by byl automat na mléko umístěn v obci, místě bydliště nebo tam, kam chodí občané nakupovat, každý druhý říká, že by ho využíval,“ sdělila společnost Dema. Rozhodně by automat využívalo 23 procent dotázaných a spíše ano 30 procent. Jednoznačně odmítavý postoj k automatům na mléko má 17 procent respondentů a 30 procent lidí uvedlo, že by tímto způsobem mléko zřejmě nenakupovalo.
Zájem o mlékomaty mají častěji ženy, lidé středního věku a rodiče dětí předškolního a školního věku. „Mlékomaty vítají především občané kupující potraviny v biokvalitě, postrádající na pultech obchodů tuzemské potraviny a projevující zájem nakupovat produkty přímo ze zdroje, tedy od zemědělců,“ uvedli autoři průzkumu.
Lidé na mlékomatech oceňují zejména to, že si díky nim mohou načepovat čerstvé a kvalitní mléko. „Občané kladně kvitují podporu českých zemědělců a uvědomují si, že jde o podporu regionálních podnikatelů. Případná rizika spatřují především v dodržování hygieny a zajištění nezávislé kontroly jakosti a nezávadnosti mléka,“ stojí ve zprávě společnosti Dema.
Aby byli zemědělci v prodeji mléka dlouhodobě úspěšní, tak se podle autorů průzkumu musí více věnovat marketingu. „Občany je nutno systematicky, intenzivně, srozumitelně a zcela konkrétně informovat o původu a kvalitě produktu, podmínkách zacházení s čerstvým mlékem a o cestě mléka od zdroje až na stůl,“ podotkli.
Počet automatů na mléko se v Česku nezvyšuje podle původních předpokladů. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby nastal pokles v počtu otevíraných automatů zhruba v únoru, kdy se diskutovalo o kvalitě prodávaného mléka. Nyní prý ale nastává oživení a mlékomaty se začnou otevírat ve větším množství. „Boom ale pravděpodobně nebude tak prudký, jak jsme si mysleli,“ uvedl Veleba.
V Česku už byl kvůli malé poptávce ukončen provoz několika prvních mlékomatů. Například farmář Rudolf Najmr svůj automat u supermarketu v Litoměřicích v srpnu zavřel kvůli klesajícím prodejům a nerentabilnosti.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.