Efektivitu zaměstnanců ovlivňují i květináče

4. 10. 2010 00:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Pěstování rostlin v květináčích a přítomnost květin na pracovišti přispívá k produktivitě malých a středních podniků (SME) více než poloha kanceláře v blízkosti prodejen nebo restaurací. Alespoň to tvrdí studie provedená v rámci regionu EMEA, jejíž výsledky zveřejnila divize Imaging & Printing Group (IPG) společnosti HP.

MEZITITULEK: Díky květinám se lépe pracuje

Průzkum provedený mezi zaměstnanci SME v 11 zemích ukázal, že rostliny a květiny v kanceláři zvýšily individuální produktivitu u 55 % respondentů, oproti nárůstu o 38 %, resp. 34 %, v případě polohy kanceláře v blízkosti prodejen nebo restaurací. Luis Casado, marketingový ředitel HP LaserJet & Enterprise Solutions, GTMU Imaging & Printing Group, pro region EMEA, hodnotí tato zjištění jako povzbudivá pro podniky, které se snaží nalézt zdroje v rámci své vlastní organizace.

Podle průzkumu jsou to manažeři, kdo s největší pravděpodobností dosahují rentability na základě činností, jež se tradičně považují za odpočinkové. Efektivně využít svou ranní chvilku na kávu totiž dokázalo až 74 % a oběd strávený s kolegy až 65 % manažerů, zatímco u nemanažerských pozic tyto údaje dosahovaly pouze 64 %, resp. 40 %.

Jíst o samotě se nevyplácí

Výsledky dále ukázaly silnou korelaci mezi schopností vytvářet sociální vazby s kolegy a efektivitou pracoviště. Celkově respondenti vyjádřili pocit, že čas oběda strávený s kolegy (60 %) byl třikrát produktivnější než čas oběda strávený o samotě (20 %). K obdobným zjištěním se dospělo ohledně mimopracovních kontaktů s kolegy – večerní společenská akce strávená s kolegy po práci vykazuje o 57 % vyšší pravděpodobnost tvorby hodnot než večer strávený o samotě.

MEZITITULEK: Stačí opravdu maličkosti

Výsledek pracovního dne mohou ovlivnit i velmi malá gesta. V dnešní ekonomické situaci má spousta zaměstnavatelů problém s poskytováním tradičních zaměstnaneckých benefitů, jako je například každoroční zvýšení platu. Pochopení toho, co zaměstnance motivuje k vyšším výkonům, aniž by na to zaměstnavatel musel vydat více peněz ze svého rozpočtu, tak může být pro firmu velmi přínosné. Podle výsledku průzkumu takovým prvkem, který dokáže zvýšit pracovní výkonnost, je například pauza.

MEZITITULEK: Pauza dělá divy

Výsledky ukazují že krátké pracovní pauzy během dne jsou vůbec nejefektivnější co se týká dosahování efektivity práce. Bez ohledu na to, zda se jedná o ranní přestávku na kávu nebo způsob, jakým zaměstnanci stráví pauzu na oběd, zaměstnanci podle průzkumu vykazují díky přestávkám v průběhu pracovní doby o 79 % vyšší efektivity ve vztahu k ROI. Zatímco na zaměstnance malých a středních firem ve Francii má pozitivní vliv zejména ranní přestávka na kafe, ve Velké Británii je to zase společný oběd s kolegy. Rakušané se cítí pracovně efektivnější po návštěvě posilovny nebo drinku se svými kolegy po práci a Španělé se uvolní při cestě do práce a z práce. „Přestávky v práci umožňují zaměstnancům duševně se uvolnit od své práce, čímž se redukuje únava, vyrovnává stres a v konečném důsledku zvyšuje efektivita a produktivita na pracovišti,“ hodnotí výsledky studie Michael Bashshur, psycholog pracovních vztahů z Universitat Pompeu Fabra v Barceloně. Podle Michaela Bashshura už jen jednoduchý prvek vyjít si s kolegy ven a možnost využít příležitosti se s nimi podělit o negativní zážitky a pocity z práce, zaměstnancům pomáhá zbavit se stresu a znovu získat energii. Respondenti také hovoří o tom, jak je pro ně důležité mít pohodlnou židli nebo funkční počítač – 91 % z nich uvedlo, že právě tyto dvě položky je dělají v práci mnohem efektivnější.

MEZITITULEK: Kafíčko nemusí být výmluva

Co se týká benefitů v zaměstnání, zaměstnanci uvádějí, že jejich bezprostřední pracovní okolí na ně má mnohem větší dopad než to, kde se jejich kancelář nachází. Například čerstvá káva (64 %) a osázené květináče (55 %) přispívají ke zvyšování jejich pracovní aktivity více než lokalizace jejich kanceláře v blízkosti obchodů a restaurací (38 % a 34 %). Podle Michaela Bashshura může mít negativní dopad na pracovní výkony zejména emoční vyčerpání: „Každý z nás má své osobní limitované zdroje, které nám dovolují naplnit dennodenní pracovní požadavky. Pokud zaměstnanec není schopen pravidelně tyto své zásoby obnovovat, může se později potýkat s nedostatkem energie, přestane své běžné denní povinnosti zvládat.“

MEZITITULEK: Tipy pro zaměstnavatele…

1. Pauzicka. Regulace emocí v zamestnáních, která si žádají vysokou míru pozitivismu ve vztahu k zákazníkum, jako napr. u obchodních zástupcu, vyžaduje mnoho energie. Povzbuzování zamestnancu k tomu, aby si vzali pauzu pred tím, než se dostanou do stavu vycerpání, pomuže zamestnancum udržet svuj výkon na urcité úrovni, zvládat stres a únavu, snižovat potenciál výskytu vyhorení.

2. Pomáhejme si. Na základe výsledku pruzkumu Pensylvánské a Kostnické univerzity zážitek z poskytnutí pomoci ostatním kolegum pomáhá zamestnancum se cítit lépe a pusobí také jako prevence proti vyhorení. Výsledky také mluví o tom, že už pouhá myšlenka na pomoc kolegum nebo spolecnosti je pro zamestnance prospešná.

3. Povzbudte zamestnance k dobrovolnictví. Každý tretí Evropan a každý ctvrtý obcan USA stráví alespon jeden vecer pomocí nekomu, za kterou nedostane zaplaceno – myslí se tím napr. trénováním detí nebo vedením nejakého zájmového kroužku. Podle výzkumu Kostnické univerzity je množství casu stráveného na dobrovolnictví po práci pozitivne spojeno se schopností odpoutat se od práce a také vede k vyšší míre schopnosti naslouchat druhým lidem na pracovišti a reagovat na ne pozitivneji.

4. Myslete pozitivne. Pomáhání zamestnancum a kolegum udržet si dobrou pracovní náladu muže mít vetší dopad než pouhý dobrý prístup. Vede to k vetší ochote zamestnancu zapojovat se do pracovních aktivit nad míru jejich povinností.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení