ČTÚ vypsal tendry na digitální rozhlasové vysílání v krajích

21. 10. 2010 08:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Český telekomunikační úřad vypsal výběrová řízení na digitální rozhlasové vysílání v jednotlivých krajích a v Praze. Jejich výsledky by měly být známy do konce ledna. Vyplývá to z říjnového telekomunikačního věstníku ČTÚ.
Firmy se o přidělení radiových kmitočtů mohou ucházet do 3. prosince. Podmínkou je, že musí mít oprávnění zajišťovat veřejnou komunikační síť pro přenos rozhlasového a televizního vysílání a současně poskytovat službu šíření rozhlasového a televizního signálu. Minimální částka pro přidělení kmitočtu se pohybuje mezi 42 000 až 229 000 korun podle velikosti kraje. Licence je desetiletá a její držitel musí zajistit vysílání alespoň pro 50 procent obyvatel daného regionu. Jejich držitelé budou moci také provozovat mobilní multimediální aplikace. Vysílání by mělo být zabezpečeno ve standardu T-DAB, pro mobilní multimediální aplikace ve standardu DAB+ nebo DMB.
Po pokusu o přidělení celoplošného digitálního vysílání tak ČTÚ přistupuje k další fázi plánu na spuštění zemského digitálního rozhlasu v České republice. V soutěži o celostátní licenci přitom v únoru neuspěli jediní dva uchazeči, České radiokomunikace a Teleko. Výběrová komise nedoporučila pro přidělení kmitočtů ani jednoho z nich.
Celostátní digitální sítě se lidé v blízké době zřejmě nedočkají, a to ani v případě, že se podaří vybrat provozovatele krajských sítí. „O případném opakovaném vyhlášení tendru bude ČTÚ uvažovat až po dokončení tendru na regionální přidělení a na přidělení pro krajská města,“ sdělila ČTK vedoucí sekretariátu předsedy Rady ČTÚ Jana Artěmenková. Tendr pro krajská města však může být vyhlášen až po ukončení regionálních tendrů.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení