BSA: Snížení míry pirátství o deset bodů přinese devět miliard

17. 9. 2010 09:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Snížení míry softwarového pirátství v Česku během čtyř let o deset procentních bodů ze současných 37 procent by české ekonomice přineslo 8,8 miliardy korun. Uvedly to ve své studii Business Software Alliance a IDC.
Pokles podílu nelegálního softwaru by vytvořil 1085 pracovních míst v technologickém odvětví a na daních by stát do roku 2013 vybral o 2,13 miliardy korun více. Studie navíc poukazuje na fakt, že rychlejší tempo potlačování pirátství zvyšuje ekonomické výhody. Zhruba 68 procent těchto výnosů by zůstalo uvnitř české ekonomiky.
„Prodej softwaru a s tím spojené služby vytvářejí poptávku po dalších službách a posilují distribuční řetězec. Softwarové pirátství připravuje distributory a poskytovatele služeb o příjmy potřebné k vytváření nových pracovních míst a snižuje daňové odvody,“ uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.
Softwarové pirátství je v Česku na ústupu. Za posledních 15 let se podařilo tuzemskou míru nelegálních programů snížit o 29 procentních bodů. V posledních letech však podíl klesá maximálně o jeden procentní bod. Míra pirátství v EU je 35 procent a celosvětově 43 procent.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení