Společenské sítě v Číně jsou špatně dostupné, údajně kvůli vládě

14. 7. 2010 11:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Přístup ke společenským sítím typu Twitter začal na čínském internetu váznout a někde jsou tyto služby úplně nedostupné. Žádná z firem pravý důvod neuvádí a většinou na web jen vyvěsí upozornění, že služba přešla zpět do testovací fáze. Podle zdrojů agentury Reuters je to ale výsledek intervence státních úřadů.
Služba Twitter je v Číně už více než rok zakázaná, čínské internetové firmy ale rychle využily příležitosti a po jejím zákazu začaly nabízet podobné služby. Číňané tak mohli využívat různé mikroblogy i bez „pravého“ Twitteru.
Čínská internetová společnost NetEase dnes ráno na svůj web umístila zprávu, že mikroblog je od úterních 19:00 nedostupný a na síti se provádí údržba. Více než den nebylo možné se v tomto týdnu přihlásit ani k podobné službě, kterou provozuje jiná čínská společnost Sohu.com. Všechny služby s tímto zaměřením většinou zobrazují zprávu, že testují provoz.
Zdroje v jednotlivých firmách agentuře Reuters řekly, že jejich stránky jsou nedostupné kvůli snaze vlády tyto služby omezovat. „Veřejně ten důvod nikdo neoznámí, je to ale zřetelné jako moucha na holé hlavě,“ uvedl jeden ze zdrojů.
Zhruba totéž naznačil také list Oriental Morning Post, který vychází v Šanghaji. List se odvolává na nejmenované „zdroje z odvětví“, které tvrdí, že provozovatelé webů čelí tlaku čínských cenzorů. Oficiálně se však firmy odvolávají výhradně na nutnost údržby.
„Stránky neustále aktualizujeme. Přestože jsme je spustili loni v srpnu, stále jsou v režimu testování,“ řekl mluvčí společnosti Sina Liou Čchi. Jak Sina, tak NetEase přitom popírají, že by jejich stránky byly nedostupné kvůli intervenci vlády. Sporadický přístup na stránky dávají do souvislosti pouze s aktualizací a testováním.
„Mikroblog společnosti NetEase je velmi populární a vykazuje silný růst. Museli jsme proto zajistit údržbu a provést aktualizaci funkcí,“ prohlásil mluvčí NetEase Liou Jou-cchaj.
Poskytovatelé internetových služeb v Číně čelí neustálému tlaku. Musejí spolupracovat s vládou, která obsah webů kontroluje a rozhoduje o tom, zda se může na webu objevit, nebo ne. Na nutnost spolupracovat s vládou na cenzuře vyhledávání si stěžovala americká společnost Google. Její pozice v Číně je po sporech s tamní vládou nyní oslabena.
Státní úředníci hodně ovlivňují například šéfredaktory zpravodajských serverů, nicméně nové mikroblogy internetových portálů byly ještě nedávno svobodnější. I tak ale loni v červenci vláda zavřela mikroblog Fanfou.com, který byl napodobeninou amerického Twitteru.
Čína má největší internetový trh na světě podle počtu uživatelů, od druhé poloviny loňského roku se ale snaží uplatňovat přísnější regulaci i pravidla pro on-line hry, poskytování on-line map i pro elektronickou komerci.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení