Farmářské trhy v centru se budou konat pod jednotnými stánky

21. 7. 2010 15:07

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Farmářské trhy v centru Prahy by se měly konat pod jednotnými stánky. Praha 2 připravila návrh prodejních míst, které by se mohly stát vzorem pro ostatní centrální městské části v případě pořádání trhů se zemědělskými výdobytky. Multifunkční stánky by ve složeném stavu tvořily lavičky. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl tajemník úřadu Prahy 2 Michal Kopecký. Nápad se líbí magistrátním památkářům.
Farmářské trhy se v metropoli staly hitem posledních měsíců. Zájem o ně roste nejen mezi prodejci, kteří tak dostávají lépe zaplaceno, ale také mezi Pražany. Konají se například na dejvickém Vítězném náměstí, Kubánském náměstí, v Holešovické tržnici, Klánovicích nebo Dolních Počernicích.
„Ani naší městské části neušla vzrůstající popularita farmářských trhů,“ řekl Kopecký. Na území Prahy 2 se dosud konají na náplavce Rašínova nábřeží. Vedení radnice se nyní rozhodlo najít pro prodejce nejpříhodnější místo. Jako nejvhodnější nakonec posoudila Tylovo náměstí, kde se trhy v minulosti konaly.
Nyní připravuje jeho rekonstrukci, která by měla stát podle odhadů asi 20 milionů korun. Součástí opravy bude předláždění celé plochy, vybudování podzemních kontejnerů na odpad, ale také vytvoření prodejních míst pro farmáře.
Oblast ale leží v památkově chráněné oblasti. „Musíme splnit přísnější kritéria,“ uvedl Kopecký. Radnice proto připravila návrh stánků, které bude možné v době konání trhů lehce smontovat, jinak jejich základ bude sloužit jako lavička.
Radnice chce, aby jejich podoba byla v budoucnu závazná i pro další čtvrtě v historickém centru Prahy. Podle Kopeckého byl nápad konzultován se zástupci radnice Prahy 1 a 3, kterým se zamlouval.
Líbí se i pražským památkářům. „Budeme hledat způsob, jak to podpořit,“ řekl ČTK ředitel magistrátního odboru kultury Jan Kněžínek. V centru metropole by měly podle něj být prodejní místa jednotná. „Otázka ale je, jestli mají mít na Smíchově stejný stánek jako třeba v Dejvicích,“ dodal.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení