Plány na dovolené Evropanů se stále nesou ve znamení krize

22. 6. 2010 09:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Plány na letní dovolené Evropanů se stále nesou ve znamení krize. Míra chystaných odjezdů je nižší než v roce 2008 a turisté navíc zůstanou častěji ve své zemi nebo na kontinentu. Ukázal to dnes průzkum organizací Ipsos/Europ Assistance.
Na 64 procent dotázaných Evropanů jako loni odpovědělo, že letos chtějí na dovolenou vyrazit. V roce 2008 to ale bylo 67 procent. Průzkum se konal v Německu, Francii, Británii, Itálii, Španělsku, Belgii a Rakousku.
Francouzů, kteří chtějí letos v létě odjet někam na dovolenou, bylo 68 procent proti 66 procentům z minulého roku, ale v roce 2008 jich bylo 74 procent. Španělé zůstávají pozadu na 59 procentech proti 65 procentům před dvěma roky. Jen v Německu ukazatel vzrostl, a to na 59 procent proti loňským 56 procentům a 57 procentům za předloni.
Krize se projevuje hlavně v plánech odjet na více dovolených. Mezi Francouzi a Brity jich chce vyjet pryč vícekrát 19 a 34 procent, zatímco před dvěma roky to bylo 32 a 42 procent dotázaných.
Destinace v Evropě opět zůstanou nejčastějším cílem. Z těch, co chtějí někam vyjet na dovolenou, jich chce na kontinentu zůstat 80 procent, tedy o dva procentní body více než vloni. Ve vlastní zemi jich chce zůstat 48 procent, také o dva procentní body meziročně více. Ve Francii dokonce chce zůstat 60 procent Francouzů z těch, kteří vyjedou na dovolenou.
„I když je letos rozpočet důležitější, Francouzi chtějí dovolenou komfortnější. Proto zůstanou ve Francii a výdaje na přepravu sníží o 17 procent,“ uvádí generální ředitel Europ Assistance Martin Vial.
Průměrný rozpočet na letošní dovolenou sice proti minulému roku vzrostl o 17 eur na 2083 eur, stále ale zůstává pod 2206 eury z roku 2008. V Británii je sice rozpočet na 2700 librách, ale v roce 2006 to byly 4000 liber, připomíná Vial. Propad způsobila ekonomická krize, která Británii značně zasáhla, ale i propad libry, napsala agentura AFP.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení