Nejmladší marketingový think tank kritizuje strategii značek na Facebooku

11. 6. 2010 09:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Každý měsíc v Čechách vznikne nějaký blog zaměřený na marketing či reklamu. Skutečně aktivních je jich ale jen pár. Trochu jinou cestou šlo uskupení Young Heads, devět lidí, kteří se oficiálně titulují jako „možná nejmladší českým think tank“ pro marketing a masovou komunikaci.
Mají sice svoje stránky a profil na Facebooku, jeden z nich má i svůj blog (brandez-vous.cz), těžiště společných aktivit ale vidí v osobním setkávání mezi sebou a s lidmi z oboru. „O marketingu jsme se do hloubky ve škole moc nedověděli a teď chceme znát zkušenosti lidí, kteří v něm pracují déle než mi,“ říká Klára Honzíková, která pracuje jako projektová manažerka mj. v agentuře Outbreak. Podobně jako ostatní má za sebou pět let práce v oboru. Průměrný věk členů Young Heads je okolo 25 let.

Na Facebooku za každou cenu
Kromě setkávání s dalšími studenty uvažují třeba o marketingovému projektu pro neziskový sektor. Podobně jako konzultantské agentury chtějí sledovat trendy a profilují se jako odborníci na sociální sítě. „Nechceme ale suplovat roli agentury. Naším primární cílem ani není hledat přes Young Heads práci, i když by se to tak mohlo v některých případech vyvinout,“ říká Martin Šlechta, který sám pracuje jako specialista na marketingovou komunikaci v ABB. „Štvou mě firmy, které se snaží za každou cenu dostat na Facebook, aby tam komunikovaly se svými zákazníky. A neumí to přitom pojmout stylem, kterým Facebook funguje. Nikoho nezajímá, že tam vystupují formálně jako firma. Zahazují tak velký potenciál,“ myslí si Klára Honzíková.
Ondřej Sláma, internetový freelancer, který pracuje pro Datart nebo Chicco, uvádí jako odstrašující příklad přístup ČSSD: „Petr Dimun se za každou cenu tlačil se svými články do skupin, které byly vyloženě proti jeho straně,“ říká Sláma. Nadšení nejsou ale ani z Pepsi a její aktuální kampaně, kde vyzývá spotřebitele ke spolutvorbě. „Takové aktivity už tu měly např. automobilky a zapojilo se do nich i více lidí. Když to sedí ke značce, která je otevřená, tak to dává smysl. Pepsi se na sítě tlačí příliš křečovitě a nuceně. Je to obrovský posun, že se firmy nebojí jít na sítě, jen všichni dělají to stejné,“ říká Martin Šlechta. Problém značky Pepsi vidí i v tom, že cílí stále na mladé a zametá za sebou zákazníky, které si vychovala a kteří mezitím zestárli. Její nové logo jim pak připomíná spíše aerolinky.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.