Tvůrcům South Parku prý hrozí smrt za díl s prorokem Mohamedem

22. 4. 2010 10:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Tvůrcům televizního seriálu Městečko South Park prý hrozí smrt za epizodu odvysílanou minulý týden, ve které se objevil prorok Mohamed v podobě medvěda. Výhrůžku zveřejnila internetová stránka RevolutionMuslim.com, která už dříve vyjadřovala podporu teroristické síti Al-Káida. Informovala o tom ve středu televizní stanice CNN.
„Musíme varovat Matta (Stonea) a Treye (Parkera), že to, co dělají, je hloupé a že za odvysílání této epizody pravděpodobně skončí jako Theo Van Gogh,“ napsali radikálové na internetové stránce. Nizozemského režiséra Van Gogha podřízl v roce 2004 náboženský fanatik kvůli tomu, že natočil dokument o těžkém údělu muslimek.
Podle internetové stránky se nejedná přímo o hrozbu, pouze o „varování před možnými následky“. Na stránkách, které jsou nyní dočasně odpojeny, byly podle CNN zveřejněny informace o tom, kde tvůrci seriálu bydlí a kde pracují. Společnost Comedy Central zastupující oba umělce se k tématu odmítla vyjádřit.
V jubilejní dvousté epizodě seriálu, vysílané minulý týden, vystupovala řada známých osobností a náboženských postav, které tvůrci South Parku v minulosti urazili. Vedle Mohameda v medvědím kostýmu se tak objevil například Ježíš sledující pornografii nebo Buddha, jak šňupe kokain.
Epizoda odvysílaná tuto středu, která na jubilejní díl navazovala, už reagovala i na zveřejněnou hrozbu. Na obrazovkách se tak objevil nápis „cenzurováno“, místo Mohamedových slov se ozývalo pípání a ve scéně s medvědím převlekem byl místo muslimského proroka Santa Claus.
Podle agentury Reuters ale nebylo jasné, zda se na změnách podepsala opatrnost po zveřejnění hrozby, nebo si autoři dělají legraci z reakcí na předchozí díl. Parker a Stone jsou známí tím, že jednotlivé díly seriálu dokončují až těsně před vysíláním, takže mohou reagovat na aktuální události.
Kreslený seriál Městečko South Park byl poprvé uveden v roce 1997 a je charakteristický svým vulgárním a politicky nekorektním humorem. Seriál získal prestižní ocenění Emmy a dočkal se i filmového zpracování.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení