Hodnocení svobody tisku ve 195 zemích světa

29. 4. 2010 10:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

DPD s agenturou Realness uspěly na evropských SABRE Awards

Ze 13 nominovaných českých projektů v evropské PR soutěž SABRE Awards získala cenu kampaň cílená na kurýry DPD.

Reklama
SDG

V hodnocení svobody tisku ve 195 zemích světa obsadilo Česko 24. místo a Slovensko 43. V rámci 28 zemí střední a východní Evropy je ČR druhá a Slovensko páté. Uvedla to zpráva americké nevládní organizace Freedom House za rok 2009.
Podle zprávy lze hovořit o existující svobodě tisku ve 36 procentech zemí. V 31 procentech je tato svoboda jen částečná, například v Bulharsku a Itálii. V ostatních státech podle Freedom House svoboda tisku není, například v Rusku, Vietnamu a Číně. Situace ve světě se podle zprávy celkově zhoršila osmý rok v řadě.
Nejhůře jsou ve světě hodnoceny Severní Korea, Turkmenistán a Barma. Nejlépe skončily Island, Finsko a Norsko. Na stejném místě jako ČR se v celosvětovém žebříčku umístily Spojené státy a Litva. V rámci střední a východní Evropy je prý největší svoboda tisku v Estonsku, nejmenší v Turkmenistánu.
Při hodnocení Blízkého východu a severní Afriky nenašla Freedom House žádnou zemi, kde by platila plná svoboda tisku. Nejlépe zde dopadl Izrael s částečnou svobodou tisku, nejhůře Libye s žádnou svobodou tisku. Z regionů dopadla tradičně nejlépe západní Evropa, kde z 25 zemí je částečné svoboda tisku jen u dvou zemí, Itálie a Turecka, a nesvoboda u žádné.
Nevládní organizace se sídlem ve Washingtonu uvedla v poznámkách k některým zemím, že Rusko zůstalo i loni mezi zeměmi, které jsou pro média nejvíce represivní a nebezpečné. Kritiku na adresu Itálie vysvětlila mimo jiné oficiálními zásahy do veřejnoprávních sdělovacích prostředků.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.