Návštěvnost kin v Libereckém kraji s otevřením multiplexu klesla

12. 2. 2010 08:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

S otevřením multiplexu CineStar v Liberci na konci roku 2008 klesla loni návštěvnost kin ve velkých městech v celém kraji. Pro dvě malá kina v Liberci znamenala konkurence konec, zjistila ČTK. Kino Varšava zcela ukončilo činnost, z Kina Lípa je malé klubové kino. Celkově loni v kraji návštěvníků v kinech přibylo. Zatímco v roce 2008 přišlo do kin v pěti velkých městech v kraji zhruba 260.000 diváků, loni jich už bylo bezmála 420.000, 70 procent z nich mířilo do multikina.
Nejnavštěvovanějším kinem v Libereckém kraji bylo v minulosti jablonecké kino Radnice. V roce 2004 zhlédlo tamní představení rekordních 61.000 diváků. Od té doby návštěvnost klesá. Loni tam přišlo zhruba 42.000 lidí, což bylo o pětinu méně než v roce předcházejícím. „Nejsem ale přesvědčena o tom, že by pokles byl dán otevřením multikina v sousedním Liberci nebo hospodářskou krizí, spíš bylo méně atraktivních titulů,“ řekla ČTK Marta Procházková, ředitelka jabloneckého Eurocentra, pod které kino spadá.
Na tržbách se podle Procházkové propad návštěvnosti neprojevil, ty naopak o šest procent vzrostly, a tak jsou provozovatelé spokojeni. „Je to především díky přenosům z Metropolitní opery v New Yorku, které jsou vždy zcela vyprodané,“ poznamenala Procházková. Kino Radnice navíc prošlo digitalizací a divákům nabízí filmové klub a nově také přenosy z londýnského Národního divadla. Průměrná cena vstupného loni stoupla ze 78 korun na 101,50 Kč.
S loňskou sezonou jsou spokojeni také v multikině CineStar v Liberci. Kino se pro diváky otevřelo na podzim roku 2008 v Obchodním centru Nisa na okraji Liberce. Loňská sezona tak byla první, kdy se v osmi sálech s kapacitou 1250 diváků promítalo po celý rok. „S loňskou návštěvností jsme spokojeni, byla zhruba na úrovni, kterou jsme očekávali,“ řekl ČTK generální manažer kina Jaroslav Vrabec. Za loňský rok shlédlo tamní představení téměř 295.000 lidí.
V letošním roce ale i CineStar čeká konkurence a pravděpodobně úbytek diváků. Už na podzim by mělo být v Liberci otevřeno druhé multikino. Společnost Multi Development, která v centru města staví obchodní centrum Forum, podepsala smlouvu se společností Palace Cinemas. Ta chce mít v Liberci kino s pěti sály. Podle výkonného ředitele firmy CineStar Jana Bradáče jsou ale dvě kina na stotisícové město příliš a doplatí na to oba provozovatelé. „Už máme zkušenosti z Plzně a hlavně z Pardubic, kde jsou vedle sebe také dvě multikina a problémy mají obě,“ řekl již dříve ČTK.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.