AAPO funguje rok a půl

22. 2. 2010 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Koncept Nature Positive – od myšlenky k akci

Den Země je ve společnosti Mattoni 1873 každý den, sahá od cirkularity a snižování uhlíkové stopy až k obraně biodiverzity.

Reklama
SDG

Když jsme Asociaci alternativních poštovních operátorů (AAPO) na podzim roku 2008 zakládali, bylo již zřejmé, že český trh podobnou instituci, která by hájila společné zájmy konkurenčních subjektů a zároveň vystupovala v roli nestranného garanta a mediátora, potřebuje. Pomalu, ale jistě se přibližoval termín úplné liberalizace poštovního trhu (1. 1. 2013) a společnosti, které v té době působily v oblasti doručování, ať už neadresného, či adresných zásilek nad 50?g, měly jen omezené možnosti, jak řešit otázky a problémy, které se týkaly všech.

Start nového profesního sdružení tedy umožnil posadit se k jednomu stolu a začít diskutovat o cestách, které povedou k férovému tržnímu prostředí, rovným podmínkám pro každého a objektivním standardům, podle nichž bude možné různé poskytovatele poštovních služeb a jejich nabídku vzájemně srovnávat a poměřovat.

Členové asociace tvoří velmi kvalitní tým odborníků, kteří vidí dál než za hranice roční účetní závěrky vlastní firmy a jsou ochotni podílet se na úkolech, jejichž výsledky budou prospěšné pro celý trh, ale projeví se třeba až za několik let. Jak my v agentuře Grátis, tak i ostatní zakládající členové asociace a mnozí externí spolupracovníci chápou, že úsilí, které postupnému naplňování cílů AAPO nyní věnujeme, se v budoucnu vrátí v podobě transparentního trhu a více příležitostí pro subjekty, které se na něm budou chovat čestně a zodpovědně. A výsledky naší práce již začínají být vidět.

První výsledky

Pro širokou veřejnost se zřetelným důkazem naší existence staly internetové stránky asociace, které se nedávno podařilo zprovoznit a nyní je naplňujeme relevantními informacemi z našeho oboru.
Navázali jsme také partnerství s dalšími profesními organizacemi, jejichž zájmy se s těmi našimi v některých bodech prolínají, spolupracujeme s jedinou vysokou školou v ČR, která má samostatný studijní program zaměřený na poštovní služby, a prostřednictvím renomované právní kanceláře s mezinárodními zkušenostmi sledujeme dění a kauzy týkající se našeho oboru v Evropské unii.

Asociace nebojuje proti České poště

Zcela čerstvou a zároveň zásadní událostí se stala konference "Kvalita doručování", kterou uspořádal Senát Parlamentu České republiky ve spolupráci s naší asociací minulý týden (17. února). Zúčastnili se jí zástupci významných uživatelů poštovních služeb, kterým jsme vysvětlili význam a postavení alternativních operátorů na trhu a důvody, které hovoří pro vytvoření standardů, s jejichž pomocí bude možné vzájemně porovnávat kvalitu služeb různých poskytovatelů.
Věřím, že se nám také podařilo účastníky konference přesvědčit, že asociace tu není pro to, aby se alternativní operátoři vymezovali vůči České poště nebo jinému subjektu, ale pro to, aby se kultivoval trh a byla vytvořena pravidla umožňující férovou soutěž všech, kteří to s poskytováním poštovních služeb myslí vážně. To v konečném důsledku bude výhodné zvláště pro zadavatele, neboť spravedlivé konkurenční prostředí vede k vyšší kvalitě a nižším cenám.

Vzhledem k působení asociace na poli legislativy mělo velký význam konání konference na půdě Senátu. Vždyť plná liberalizace poštovního trhu u nás nastane již od ledna 2013 a do té doby je třeba upravit zákony tak, aby odpovídaly nové situaci a podporovaly rozvoj trhu. Je tedy nejvyšší čas, aby se s problematikou podrobně seznámili i politici, kteří o konečné podobě legislativních předpisů budou rozhodovat.
První konkrétní výsledky naší činnosti tedy máme za sebou. Jsem přesvědčen, že o dalších budu čtenáře M&M moci informovat určitě dříve než za rok. ?

Liberalizace v rámci EU

Liberalizaci poštovních služeb řeší Evropská unie téměř dvacet let, ale teprve v roce 1997 ztratily státní pošty monopol na zásilky o hmotnosti větší než 350 gramů. Další směrnice z roku 2002 začala platit až v roce 2006, kdy pošty přisly o monopol na zásilky těžší než 50 gramů. Plně liberalizovány jsou již trhy ve Švédsku (1993), Finsku (1994), Velké Británii (2006) a Německu (2008). Česká republika musí svůj trh liberalizovat nejpozději do roku 2013.

Rostislav Anděl je předsedou představenstva AAPO a majitelem agentury Grátis.

Asociace bojuje za kultivaci trhu a za vytvoření pravidel, která umožní férovou soutěž všech subjektů na trhu. V konečném důsledku z toho plyne výhoda i pro zadavatele, neboť spravedlivé konkurenční prostředí vede k vyšší kvalitě a nižším cenám, říká předseda představenstva AAPO Rostislav Anděl.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.