STV má dostat 12,5 milionu eur na program

13. 10. 2009 09:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Slovenská veřejnoprávní televize STV by měla příští rok dostat od státu finanční injekci 12,5 milionu eur (asi 322,1 milionu Kč) na výrobu programu. Natočit by za to měla i několik pohádek, film o milostném životě generála a diplomata Milana Rastislava Štefánika nebo dokumenty o slovenské přírodě. Počítá s tím návrh dodatku ke smlouvě televize se státem.
Návrh bude předkládat tamní ministerstvo kultury. To chce televizi i rozhlasu na výrobu programů přispívat, protože prý nemají dost peněz.
Pokud slovenská vláda návrh schválí, většina peněz půjde na výrobu programů pro první program STV. Ten by měl za dotaci v objemu 9,47 milionu eur (asi 244 milionů Kč) programovou nabídku obohatit o 95 pořadů, včetně čtyř pohádek, seriálu pro mládež nebo taneční básně, dokumentu o slovenských městech nebo seriálu z prostředí záchranné služby.
Menší část dotace, a to 2,64 milionu eur (asi 68 milionů Kč), by měla dostat Dvojka, jak se jmenuje druhý program STV. Vyrobit by za to měl 250 děl a odvysílat několik pořadů veřejnoprávního charakteru, například přiblížit dění na mezinárodním festivalu tvorby pro děti a mládež, nebo oceňování měst za bezbariérový přístup. Má zajistit i přímý přenos z novoročního koncertu Slovenské filharmonie, koncerty z Bratislavských hudebních slavností nebo reprezentační dokument o Slovensku.
Ministerstvo chce podpořit i digitální sportovní Trojku, která zápasí s nízkou sledovaností. Za 388.000 eur (asi deset milionů Kč) má připravit 40 dílů fotbalové akademie o hledání mladých talentů.
Využití peněz bude stát kontrolovat. Vláda očekává, že když poskytne peníze přes smlouvu, vyřeší tím finanční problémy veřejnoprávních médií, která jsou odkázána na oddlužování prostřednictvím státních dotací. Koncesionářské poplatky ani příjmy z reklamy jim totiž na provoz nestačí.
Odhadované příjmy STV na rok 2010 jsou 61,4 milionu eur (asi 1,58 miliardy Kč). Z toho má televize 14,125 milionu eur (asi 363,9 milionu Kč) vynaložit na provoz a investice, za zbytek má vyrábět program.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.