Nízká cena nemusí zaručit dlohodobou spokojenost

12. 10. 2009 00:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Již rok používáme na všechny problémy univerzální zaklínadlo "krize". Poptávka po mnoha druzích zboží klesá, všichni v dodavatelském řetězci to nepříjemně pociťují na poklesu tržeb. Dokonce média přesvědčila i ty konzumenty, kterých se krize přímo nedotkla, že si na ni musí dát pozor a rozhodně by měli začít šetřit. Každý hledá své vlastní cesty, jak přežít krizi. Pokud se podíváme na maloobchodní řetězce, nepřichází v tomto směru s ničím novým. Z marketingových nástrojů si pro změnu vybraly cenu a náležitě se činí. Září kromě podzimu přineslo nebývale mnoho opravdu drastických slev, a to v tuto chvíli nemluvím o výprodeji sezonního zboží. Nakupující je někdy příjemně překvapen, že nakupuje nečekaně levně, manažeři prodejů si mnou ruce, že prodali a utržili. Ale aby nakonec tento recept nepřišel všechny zatraceně draho. Pokud tyto praktiky budou probíhat dlouhodobě, může nejedna značka zažít destrukci v podobě spirály nízká cena – málo zdrojů – nízká podpora – nízký prodej – málo zdrojů … Někdo může namítnout, že se takto rozhoduje trh, tedy konzumenti. Ale vědí opravdu konzumenti, co bude následovat? Chutná pocit, že jsem ušetřil, opravdu tak skvěle? Řetězce všechny přesvědčily, že ano. Vzhledem k jejich síle se naneštěstí rozhodování o budoucnosti značek v tomto směru dostalo také do jejich rukou. Výrobce a majitel značky se v některých případech dostávají na druhou kolej a mnohdy stojí před rozhodováním, zda raději neutéct z této pasti a přijít o významného zákazníka a tedy významnou část tržeb, nebo situaci nechat tak, jak je, a modlit se, že se nenaplní katastrofické scénáře. Je to v podstatě rozhodování mezi špatným a ještě horším. A jak z toho ven? Opět se ukazuje, jak důležitá je síla značky. Nemám v tuto chvíli na mysli značku, která má dnes vysoké tržby, ale značku, která je schopná přežít vyhoření továrny, krachy, krize. Značku, která konzumentovi nabízí opravdu odlišnou a lákavou přidanou hodnotu. Značku, ke které má konzument pozitivní emocionální vztah. V tomto případě cena není asi tou ideální volbou. Možná by se nad tím měly zamyslet i řetězce, jsou také majiteli značky.

Jiří Pejša, marketingový ředitel, Granette ([email protected])

Chutná pocit, že jsem ušetřil, opravdu tak skvěle?

Řetězce všechny přesvědčily, že ano.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.