Jaké je po ruce nejsnadnější řešení, když jde o peníze?

19. 10. 2009 00:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Jaké je po ruce nejsnadnější řešení, když se nedostává peněz? Začít tlačit na cenu. Od odpovědných lidí se to očekává. Jak to ale dopadne, když se tohle přirozené uvažování přesune na vyjednávací pole mediálního trhu? Zadavatelé šetří a chtějí výhodnější podmínky. Agentury jsou pod tlakem zadavatelů, a tak tlačí na média. Média jsou v konkurenčních kleštích, a tak tlaku na cenu začasté podléhají. Možná to vypadá logicky, jenže když se z obecného popisu přesuneme do konkrétních českých podmínek, obrázek se zproblematizuje.

Všichni například vědí, že žádat Rolls-Royce za cenu Dacie je nesmysl. Ale ruku na srdce, umíme stejnou úvahu aplikovat i na média? Obávám se, že na mediálním trhu rozlišování cenou postupně přestává platit. Tlak na cenu dnes totiž nabývá absurdních rozměrů, a ta v roztočené spirále ztrácí svou vypovídací hodnotu. Nemám na mysli stále se zvětšující rozdíly mezi ceníky a reálnými toky peněz, ale význam ceny jako ukazatele kvality obsahu nebo hodnoty působení inzerující značky v rámci vybraného média. Trh s ní už takto de facto nemůže a povětšinou ani nechce pracovat. A tak se mediální Cha^teauneuf-du-Pape reálně prodává za cenu jakostní Frankovky a zadavatelé si užívají výprodejových nabídek mediálních Sklepmistrů. Berou jich bedny, protože proč nebrat, když je to vlastně zadarmo a jsou zřejmě tak bohatí, aby si kupovali levné věci. Nejčastější otázka dneška totiž nezní "V čem jsi lepší?", ale "O kolik jsi levnější?". Ano, může to být pochopitelné, zvláště v krátkodobém pohledu a při krátkozrakém tlaku nadřízených a očekávání nadnárodních centrál. Je však otázka, jestli je to i rozumné. Protože v delší perspektivě to může všem zúčastněným přinést nečekané problémy. Dumpingové dostihy v cenách povedou k banalizaci obsahu, k silné konsolidaci trhu a k celkové devalvaci mediálního prostoru, ve kterém se nevyplatí inzerovat, protože o něj nebudou mít čtenáři zájem. Je proto otázka, nakolik má smysl na tuto hru, do níž jsou tlačeny všechny strany mediálního plánování, vůbec přistupovat. Abychom se jednou všichni neprobudili do kalného rána vedle prázdných lahví Sklepmistrů.

Ján Simkanič, výkonný ředitel, Internet Info ([email protected])

Abychom se jednou neprobudili do kalného rána vedle prázdných lahví Sklepmistrů.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.