News Corp údajně prodá většinu v bulharské televizi btv firmě CME

21. 9. 2009 13:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Společnost News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha údajně zvažuje prodej 55 procent akcií první celoplošné soukromé bulharské televize bTV. Uvedla to tamní tisková agentura Sofia News Agency. Murdoch má v bTV 100procentní podíl, kontrolu nad firmou chce ale prý přenechat americké společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice.
Agentura se odvolává na neoficiální informace, podle nichž je Murdoch na podmínkách prodeje v podstatě dohodnutý a obě strany jsou těsně před podpisem smluv. Murdoch by měl za podíl v bTV získat zhruba 500 milionů eur (asi 12,5 miliardy Kč) a nelze prý ani vyloučit, že CME by později převzala i zbylých 45 procent akcií.
Prodej, pokud k němu dojde, by byl za poslední dva roky už třetím významným obchodem na bulharském televizním trhu. CME už v Bulharsku za zhruba 110 milionů eur koupila stanice TV2 a Ring, švédská MTG Group zase za zhruba 620 milionů eur převzala televizní stanici Nova TV. MTG je konkurentem CME také na českém trhu, kde vlastní televizi Prima, zatímco CME vlastní stanici TV Nova.
Spekulace o chystaném prodeji bulharské televize bTV se poprvé objevily už loni v červenci. News Corporation si nejdříve najala investiční banku Lehman Brothers, aby vyčíslila hodnotu bTV a stanovila strategické možnosti tří televizních stanic, které má News Corporation ve střední a východní Evropě. Vedle Bulharska má Murdochův podnik zájmy také v Lotyšsku a v Srbsku.
News Corporation si ani na jednom z tří zmíněných trhů prý nevede špatně, ale firma si najala investiční banku proto, aby navrhla nejlepší další postup. News Corporation totiž dostala více návrhů, nejen od CME, a úkolem expertů bylo zjistit, která nabídka je nejlepší.
Televize bTV je podle bulharské tiskové agentury největší a údajně i nejúspěšnější na bulharském televizním trhu. Před rokem o ni a další aktivity s ní spjaté měla prý zájem například německá skupina RTL, významných zájemců ale údajně bylo minimálně sedm. Původně byla cena stanovena na 1,1 miliardy eur, později se ale snížila na 750 milionů eur. Krize ale způsobila, že zájemců pak ubylo.
bTV nedávno sdělila, že chce do konce roku spustit dva tematické programy, a to bTV Comedy a bTV Cinema.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení