Lidé nejvíc věří rádiu a armádě

23. 9. 2009 08:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Češi nejvíce důvěřují rádiu, televizi a armádě, naopak nejméně odborům a církvím. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.
Rádiu důvěřuje 67 procent dotázaných, televizi a armádě shodně 62 procent. Důvěře nadpoloviční většiny respondentů se těší i policie s 51 procenty. V případě soudů a tisku je to již těsně pod padesátiprocentní hranici – věří jim 49 procent. Zatímco ale důvěra v policii, armádu i soudy roste, důvěryhodnost médií v očích veřejnosti podle CVVM spíš zvolna klesá, rádio a televize však přesto zůstávají na špičce žebříčku.
Dříve CVVM zahrnovalo rozhlas, televizi i tisk pod jeden pojem – média. Už několik let se ale ptá na každý z těchto sdělovacích prostředků zvlášť. „U všech můžeme od března roku 2007 pozorovat mírně klesající tendenci v důvěře veřejnosti, přičemž tato tendence je nejzřetelnější v případě tisku, u něhož poslední šetření poprvé zaznamenalo podíl důvěřujících menší než padesátiprocentní,“ uvedli autoři výzkumu.
Vývoj důvěry v armádu, policii a soudy doznává podle nich v dlouhodobé perspektivě značných změn. „Aktuální postoje veřejnosti ke všem uvedeným složkám jsou výrazně příznivější, než byly v průběhu 2. poloviny 90. let minulého století,“ dodali.
Z průzkumu rovněž vyplývá, že neziskovým organizacím věří 43 procent dotázaných, tedy stejně jako bankám. V případě bank je ale na rozdíl od neziskových organizací ještě vyšší podíl těch, kteří jim nevěří – bankám nedůvěřuje 50 procent respondentů, zatímco v případě neziskových organizací je to jen 38 procent.
Nejméně důvěryhodnými z uvedených institucí jsou podle dotázaných odbory, jimž věří 36 procent lidí, a církve, kterým podle CVVM důvěřuje 28 procent.
Podrobnější analýza podle CVVM ukázala, že církvím i policii častěji nedůvěřují muži než ženy. U církví další významný faktor pochopitelně představuje víra či náboženská příslušnost, uvedli autoři výzkumu. Výrazně vyšší podíl těch, kteří církvím důvěřují, je podle nich mezi věřícími a zejména mezi římskými katolíky.
Bankám, soudům, policii a armádě častěji nedůvěřují lidé se špatnou životní úrovní. Rozlišení podle stranické orientace pak prý ukázalo, že nedůvěru policii a soudům častěji vyjadřovali sympatizanti KSČM. Příznivci KDU-ČSL častěji důvěřovali církvím a neziskovým organizacím. Průzkumu se mezi 31. srpnem a 7. zářím zůčastnilo přes 1000 lidí starších 15 let.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.