Zákaz reklamy na rychlé občerstvení

21. 11. 2008 09:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zákaz televizních reklam propagujících výrobky rychlého občerstvení může údajně významně pomoci snížit dětskou obezitu. Podle nové studie amerických vědců, kteří se snažili vyhodnotit společenský dopad tohoto druhu reklamy, by mohl její zákaz vést k omezení obezity dětí o 18 procent a ke snížení počtu obézních starších dětí o 14 procent, cituje agentura AP ze závěrů americké studie.
Vědci také upozorňují, že k mírnému snížení dětské obezity by mohlo napomoci i zrušení srážek z daní pro restaurace rychlého občerstvení.
Podle některých vědců je to první národní studie, která ukazuje, že televizní reklamy propagující rychlé občerstvení mají na dětskou obezitu široký dopad. Na tuto souvislost poukázal americký lékařský institut už v roce 2006, ale chyběly mu důkazy.
„Naše studie přináší důkazy, že je tady souvislost,“ řekl spoluautor studie Michael Grossman, který je profesorem ekonomiky na City University v New Yorku.
Studie má velký dopad na účinnost regulace televizní reklamy, řekla výzkumnice Lisa Powellová z ústavu pro výzkum zdraví v Chicagu, která se na studii nepodílela, ale je s ní obeznámena.
Ve Spojených státech od 80. let až donedávna soustavně rostl počet dětí s nadváhou nebo obezitou, ale pak se ustálil. Nyní trpí nadváhou nebo obezitou asi třetina amerických dětí, uvádí americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.
Odhalit příčiny dětské obezity je složité, ale vědci už léta poukazují na vliv televizní reklamy. Powellová například zjistila, že reklamy na rychlé občerstvení tvoří až 23 procent reklam na jídlo, které zhlédnou v televizi děti. Děti přitom vidí tyto reklamy za rok nespočetněkrát.
Nová studie se opírá částečně o dlouholetý vládní průzkum, který shromažďoval data od konce 90. let a vycházel z osobních pohovorů s americkými rodinami. Vědci také použili informace o reklamách v 75 největších televizích a o jejich sledovanosti. Připomínají, že brali v úvahu i další vlivy, jako je příjem rodin a počet restaurací s rychlým občerstvením v jejich okolí. Počítali i s tím, že některé děti už třeba měly nadváhu a neprojevovaly žádnou aktivitu, a to bez souvislosti se sledováním televize.
Studie byla uveřejněna tento měsíc v Journal of Law & Economics.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.