V Německu rozšíří digitální TV, zřejmě naruší analogovou TV v ČR

12. 11. 2008 09:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Německo na konci listopadu spustí další část vysílačů pro zemské digitální televizní vysílání v saských regionech sousedících s Českou republikou. To zřejmě podle předpokladu Českých Radiokomunikací (způsobí potíže s příjmem analogové ČT1 a Novy v českém pohraničí, například v Mostě, Frýdlantě v Čechách či Chrastavě. V některých místech proto bude nutné změnit kanály na TV převaděčích používaných pro ČT1 a Novu.
ČRa v té souvislosti vytipovaly několik TV převáděčů v německém příhraničí, které by mohly být rušeny digitálním vysíláním z Německa z vysílačů v Drážďanech, Lipsku a Halle. Rušení vlivem zapínání pozemních digitálních vysílačů v sousedních zemích přitom nelze předejít, neboť příhraniční regiony jsou digitalizovány na základě dohod úřadů obou zemí.
„Situace bude řešena přeladěním rušených kmitočtů, které využívají příhraniční analogové převáděče,“ uvedly ČRa. Jedná se o pět lokalit v severních a severozápadních Čechách. V případě ČT1 se to týká převaděčů v Mostě na Širokém Vrchu, ve Frýdlantě v Čechách, Hoře Svaté Kateřiny a Krásném Lese. V případě Novy to jsou převaděče v Kamenickém Šenově a Chrastavě.
Podle ČRa technici předběžně předpokládají i další lokality, v nichž možná nastanou potíže s analogovým signálem, skutečný stav však bude jasný až po zapnutí pozemních digitálních vysílačů v Německu. „Předpokládáme, že případné rušení odstraníme do jednoho měsíce,“ uvedl manažer provozu vysílacích systémů Jan Hamáček.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.