Radio 1 odvysílá kvůli Radiu Wave Festival politické písně

12. 11. 2008 12:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Komerční alternativně laděná pražská stanice Radio 1 odvysílá ve čtvrtek od 18:00 pořad nazvaný Festival politické písně aneb Tipy pro cenzory. Pořad je reakcí na nedávné výroky členů Rady ČRo a programového ředitele ČRo týkající se údajného fašismu ve vysílání alternativně laděné stanice Českého rozhlasu Radia Wave a posluchačů této stanice. O vysílání pořadu informovala Klára Vlková z Radia 1.
„Pořad je reakcí na události okolo Radia Wave a skladby, které v pořadu zazní, jsou určeny jako tipy zejména pro Radu ČRo,“ uvedla Vlková. „Rodriguez a Ondřej Formánek, kteří pořad připravili, vám v něm připomenou, že vaše oblíbené písničky jsou vesměs závadnými, nebezpečnými projevy paumění z dílen zfetovaných podvratných živlů. Vámi oblíbená hudba by se měla rozhodně zakázat!“ dodala s nadsázkou.
„Cenzura je řemeslo s krásnou tradicí, k níž již po staletí neodmyslitelně patří pravidlo, že jej může s velkým úspěchem vykonávat člověk, který nechápe ani smysl věty, kterou se právě chystá škrtnout,“ uvedl Formánek. „Důležitý je zápal, obrovská chuť škrtat a zakazovat. Bojím se ale, že ta hrstka zapálených v Radě ČRo na to sama nestačí. Je to na každém z nás, všichni bychom měli začít s očistou svého okolí od hudebních a myšlenkových polutantů,“ dodal.
Někteří členové Rady ČRo na základě hodnocení svého experta Radka Vogla kritizovali ke konci října vedení rozhlasu, že Radio Wave odvysíláním písně Swastika Eyes od známé britské skupiny Primal Scream propagovala fašismus. Píseň levicově zaměřené kapely přitom podle hudebních publicistů naopak na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje. V minulosti ji hrála i renomovaná britská BBC.
V souvislosti s hodnocením Radia Wave pak programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek uvedl, že stanice by měla být zaměřena na posluchače středního proudu, a nikoli na alternativně zaměřenou mládež. „Tato menšinová skupina (posluchačů Radia Wave) podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle,“ uvedl tehdy Medek.
Rada po dvou týdnech připustila, že překlad Radka Vogla, z něhož vycházela, ji uvedl v omyl a údajně z něj vyvodí důsledky. Také Medek svůj výrok o tom, kdo je a kdo není budoucností národa, vzal zpět; několik výzev k odstoupení z funkce stejně jako předseda rady Jiří Florian ale odmítl.
Radia Wave se zastala řada hudebních publicistů a lidí spojených s alternativní scénou včetně jinak konkurenční stanice Radio 1. „Myslím, že to není podpora boje proti radním, to je solidarita v boji proti blbosti,“ uvedl v úterý večer šéf Radia 1 Saša Michailidis na veřejné diskusi v divadle Archa ke kauze Radia Wave a výrokům některých členů rady a Medka.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.