Kalifornské fast foody s počtem kalorií

6. 10. 2008 07:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Zdravotně uvědomělá Kalifornie, která ve Spojených státech často určuje trendy, se stala prvním státem, který nařizuje restauracím rychlého občerstvení, aby u jídel, která podávají, uváděly obsah kalorií, informuje agentura Reuters.
Podle odhadů všichni obyvatelé Kalifornie za posledních deset let ztloustli celkem o 165 milionů kilogramů. Vláda tohoto státu předpokládá, že když jedlíci uvidí, kolik kalorií jejich oblíbené jídlo v restauraci rychlého občerstvení obsahuje, chuť na nezdravou pochoutku je přejde.
Podle zákona, který podepsal guvernér státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger, budou muset restaurace s více než 20 provozovnami od července příštího roku nabízet brožurky s informacemi o energetické a výživové hodnotě nabízených jídel a od začátku roku 2011 budou muset být údaje o kaloriích součástí jídelníčků.
Městem, které už se snaží své obyvatele vést ke zdravějšímu stravovaní, je New York. Kalorickou hodnotu pokrmů tam musejí uvádět pobočky restauračních řetězců od letošního dubna. Více než desítka států uvažuje o tom, že bude příklad New Yorku a Kalifornie následovat.
Pravidla, která pro označování pokrmů doposud platila v některých kalifornských městech, se novým zákonem ruší. To, že se zavádí jednotná legislativa, která bude platit po celém státu a majitelé restaurací v různých městech se nebudou muset vyznat v několika různých předpisech, přivítala Kalifornská asociace restaurací.
Šéfové restaurací rychlého občerstvení si o svůj byznys starosti nedělají. Will Kussel, který stojí v čele koblihového giganta Dunkin´ Donats, říká, že restaurace v New Yorku nařízení uvádět obsah kalorií nijak nezasáhlo. „Nezaznamenali jsme významný dopad na prodej našeho pečiva,“ uvádí.
Letos v červenci se Kalifornie stala prvním americkým státem, který z restaurací vykázal pokrmy připravované s použitím trans-tuků. Ty ucpávají tepny a zvyšují riziko srdečních onemocnění. I s tímto zákazem Kalifornii však předběhl New York.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení