Štědré první čtvrtletí 2006 se neopakuje

16. 4. 2007 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Jak by se dal nazvat rok 2006 z pohledu rozhlasové reklamy?


Výjimečný, protože byl nabitý mnohými událostmi. Dařilo se všem mediatypům, včetně rádia.


Ten meziroční růst v úrovni 10,1 %, jež vykazuje OMD, podle vás souhlasí?


Z pohledu tržeb MMS nemůžeme roky 2005 a 2006 srovnávat, protože jsme v průběhu roku 2005 převzali zastupování stanic RadioNetu. Kdybych to očistil, pak byl náš růst o něco vyšší.


Co způsobilo takový zájem o rádio?


Určitě k tomu přispělo stabilizování trhu.


V čem spočívalo?


Dva hlavní subjekty deklarovaly svoje produktové zaměření – MMS nabízí celoplošné kampaně na regionálních stanicích a RRM na celoplošných. Úspěchu rádia pomohla i situace na televizním trhu v prvním čtvrtletí 2006, kdy se několikrát změnil obchodní model TV Nova. Část prostředků, které neutratili zadavatelé na Nově, skončilo v jiných mediatypech a rádio bylo dost úspěšné.


Podařilo se rádiu přilákat nějaké nové segmenty?


Když pomineme rychlobrátkové zboží, tak máme vlastně všechny segmenty. Jednalo se spíše o nové zadavatele. Mezi nimi např. Mountfield, který začal využívat rádio masivněji. Čistě tiskovou komunikaci opustil Lidl, jenž začal nejdřív inzerovat v rozhlase a pak i televizi. Celkově však nedošlo k velkým změnám mezi segmenty. Pořád jsou nejvýraznějšími zadavateli telekomunikační operátoři, vše kolem automobilů a finanční instituce. U obchodních řetězců dochází k posilování specializovaných řetězců zaměřených např. na nábytek, elektroniku, hobby na úkor klasických hypermarketů.


Objeví se letos nějaké nové trendy?


Změny oproti předchozím obdobím očekáváme. Třeba závěr loňského roku už nebyl tak silný jako roky před tím. Zadavatelé chtějí komunikovat hned po létě. Peak na začátku školního roku hned střídá předvánoční komunikace, a tím se silnými měsíci stávají září a říjen. Listopad a prosinec pak už nejsou takovými vrcholy, jako tomu bylo třeba před třemi lety.


A může být letošní rok z hlediska tržeb úspěšnější?


Máme před sebou hodně neznámých. Momentálně to spíše vypadá na stagnaci.


Co negativně ovlivňuje zvyšování výdajů do rádia?


Jednoznačně situace na televizním trhu. Televize ovlivňuje situaci ve všech ostatních meditypech.


Jak konkrétně se promítá situace z TV trhu do oblasti rádia?


Klienti požadují od mediálních agentur dosažení stejných mediálních výsledků v televizi jako v minulosti. Ale ceny se zvedly, na nákup prostoru v TV je potřeba více peněz a my zatím nevíme, jak se to projeví v rádiu. Ekonomika státu šlape a člověk by si řekl, že podle makroekonomických ukazatelů není důvod pro stagnaci reklamního trhu.


Názory, že drahá televize spíše pomůže ostatním mediatypům, tedy nejsou správné?


Zadavatelé dají přednost dražší televizi. A to i za cenu, že umístí reklamu k méně afinitním cílovým skupinám. A podílí se na tom také umělé zvyšování počtu sponzorovaných pořadů zejména na vyprodané ČT a Primě. Jako by bylo zadavatelům jedno, co sponzorují, hlavně že jsou v televizi. Také se stírají hranice mezi sponzorským vzkazem a reklamním spotem. Dívám se na seriál Zoufalé manželky na Primě a ten sponzoring komunikuje krém proti vráskám DNAge od Nivea Visage. Ten krém je tam ukázán a vypadá to jako normální reklamní spot.


Tím chcete říct, že regulační orgány umožňují terestrickým televizím stále nafukovat svůj prostor pro reklamu?


Obsah sponzorských vzkazů připomíná reklamní spoty. Na České televizi jsou sponzoři reklamní znělky, a když to půjde takto dál, tak i reklamní spoty budou mít zanedlouho sponzory!


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přeci zveřejnila svůj názor na sponzorování reklamních znělek. Řekla, že takovýto sponzoring není ze zákona možný, protože sponzorovat jde jen pořady a reklamní znělka jím není.


Ještě včera jsem to v televizi viděl.


Česká televize či Prima mají zřejmě pocit, že tuto formu komunikace před soudem obhájí.


Přimlouval bych se za to, aby byl definován podíl komerční komunikace v televizním vysílání včetně reklam, sponzoringu a teleshop-pingu.


Máte nástroje na prosazení takovéto změny?


To by chtělo širší diskusi, jedná se o můj osobní ná-zor, který vychází ze sledování televize a neschopnosti rozlišit, jestli je spot na DNAge Nivea Visage sponzoringem, nebo reklamou.


Když bych se vrátil k segmentům v rádiu, proč se vám nedaří oslovit producenty rychloobrátkového zboží?


To kdybych věděl! Vymýšlíme třeba speciální operace a někdy krachne projekt i díky rozhodování v zahraničních centrálách. Myslím, že roli sehrává i to, že televize jsou připravené potrestat zadavatele, kteří umístí byť jen zlomek rozpočtu do jiného mediatypu. Chápu, že toto zboží patří na televizi a že my musíme nabídnout srovnatelnou kvalitu dat jako televize. Otázkou je, proč jsou jen v televizi a do rádia alokují tak zanedbatelné investice, když třeba v USA patří FMCG mezi největší rozhlasové zadavatele.


Měli jste třeba Unilever. Pokračujete s nimi?


Změnili mediální agenturu a jednáme o další spolupráci. Máme i další zadavatele z FMCG sektoru, ale spíše se zaměřují na specifické promotions. Nevyužívají rádio na budování značky nebo na uvedení nových produktů.


Jednu otázku kladu pořád a zatím jsem slyšel jen sliby. Bude výzkum efektivity rozhlasové reklamy?


Zájmem rozhlasového trhu, a tedy i naším, je uskutečnit ho do konce roku. S největší pravděpodobností ho zrealizuje Millward Brown.


Máte zadavatele, které do výzkumu zapojíte?


Když klientům nabídnete, že jim kampaň ještě i změříte, tak je nebude problém najít. Důležité je, abychom se mohli na kampani podílet již při přípravě kreativy, protože nepovedený spot dokáže zabít i skvěle naplánovanou kampaň.


Jaké má Media Marketing Services záměry s internetovým mediazastoupením Impression Media?


Internet je nejdynamičtěji rostoucím mé-diem u nás. Rádio a internet se nevylučují a v budoucnu dokážou vytvořit protiváhu tisku. My nemusíme nabízet pouze společné kampaně pro rádio a internet, ale také máme možnost reklamou v regionálních rozhlasových stanicích podporovat námi zastupované servery. Vím, že třeba v ARBOmedia neskončil společný prodej internetu a rádia s největším úspěchem, a je možné, že budeme jistý čas prodávat tato média odděleně. Každopádně můžeme nalézat více odpovědí na otázky klienta ohledně různých forem komunikace.


A vy osobně máte možnost zasahovat do řízení Impression Media?


Společnost stále vede Petr Slavík a případné větší zapojení lidí z MMS je otázkou budoucnosti.


Když už máte rádia a internet, nechcete rozšířit portfolio o další mediatypy? Třeba o tisky a kabelové televize?


V tuhle chvíli ne.


32obr_Lupjan_0454.jpg


Pavel Lupjan. „Do reklamního limitu na TV stanicích by se měl započítávat také sponzoring,“ říká obchodní ředitel největšího tuzemského rozhlasového zastoupení.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení