Proč je dobrá globalizace

30. 4. 2007 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

02obr_Koppl_Dan_cb.jpgMinulý týden ohlášené spojení italské pojišťovny Generali s českou finanční skupinou PPF, která vlastní Českou pojišťovnu, pro vytvoření společného podniku, kde budou mít Italové 51 procent, je jen dalším důkazem toho, že počet čistě domácích firem v žebříčku top 20 zadavatelů v České republice (kompletní žebříček najdete v příloze Top značky) klesá. Čistě pragmaticky můžeme navíc uvedené spojení brát jako další důkaz toho, že globalizace zdárně pokračuje. (Lze sice zatím namítat, že uvedenou transakci neposvětil antimonopolní úřad, ale ti zkušenější již jistě vědí, že tato instituce v České republice zatím funguje spíše jako dekorace než jako skutečná obranná zeď proti monopolům, takže případné rezolutní „ne“ by bylo opravdu z kategorie zpráv šokujících). Příznačné na celé věci je i to, že ona zpráva o spojení přišla krátce poté, co vznikla další asociace na ochranu českých značek. Ostatně na globalizaci z pohledu marketingové komunikace se můžeme dívat dvojím pohledem. Jeden bude negativní, a může upozorňovat třeba na to, že díky globalizaci klesá počet větších zadavatelů (firmy se slučují) a stoupá tlak na komunikační agentury a média (větší tlak na slevy a bonusy). Můžeme se ale na tu věc dívat i pozitivně. Rostoucí globalizace a zvětšování podniků vede totiž v řadě z nich k socializaci (odvozeno od slova socialismus) řízení, a to je prostředí, kde řada pamětníků může bohatě využít své zkušenosti z nedávné minulosti.


O tom, že to není nic objevného, svědčí mimo jiné i jeden z posledních komentářů mého kolegy v britském odborném týdeníku Marketing, který si postěžoval na to, že stále rostoucí počet modrokošilových kývalů, kteří kývou svým ještě modřejším kolegům (narážka na modré košile manažerů, ne na uniformu členů SSM) roste úměrně tomu, jak nejsou tyto nadnárodní koncerny schopny reagovat na skutečný stav na trhu. Alan Mitchell svoji úvahu pak dovádí dál (možná až trochu do extrémů) – až k značkovému imperialismu, kterému jeho existenci již nezničí sociální revolta předminulého století, ale odpor spotřebitelů a protiglobalizačně postavených firem. Ovšem o tom, že to není jen prázdná teorie, svědčí třeba fakt, že tvůrci podobného protiglobalizačního produktu, Innocent Drinku, nedávno opět odmítli „okouzlující“ nabídku Coca-Coly na převzetí s odůvodněním, že prodat možná někdy ano, ale Coca-Cole určitě nikdy. Dobrou zprávou je, že podobných příběhů a značek, jako je v Británii Innocent drinks, začíná přibývat docela razantně i v České republice.


Jinými slovy se zdá, že globalizace má možná na svět marketingové komunikace špatný vliv, ale pouze na globalizované agentury, které si nestihly všimnout některých změn. Pro ty ostatní je to naopak sakra velká výzva.



šéfredaktor

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.