Může reforma pomoci reklamě

16. 4. 2007 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

02obr_Koppl_Dan_cb.jpgTo vše tedy za předpokladu, že se vládě podaří nějakým způsobem prosadit reformu veřejných financí, což upřímně řečeno není zase až tak zcela nepředstavitelná věc.


Jakkoliv nás dnes mediální i další poradenské agentury ujišťují, že vývoj investic do reklamy pro příští roky vypadá slibně, je tu hned několik věcí, které by nás měly varovat. Zaprvé je to zkušenost z dalších zemí, které již reformou buď prošly a nebo právě prochází. Základní poznání je totiž to, že se spotřebitelé v těchto státech začínají chovat ve své spotřebě výrazně opatrněji. Jednodušeji řečeno, utrácejí méně a více zvažují, za co peníze vynaloží a za co již ne. A to pak celkem logicky vede k tomu, že se snižují prodeje, a tedy i reklamní rozpočty. Pokud chcete namítat, že tomu tak v České republice nutně být nemusí, tak vám okamžitě nabízím srovnání s koncem devadesátých let a vládní akcí, která dostala pojmenování Úsporné balíčky. I tehdy došlo k lehkému „hupu“ ve spotřebě, kterou pak navíc ovlivnil útok na USA a následná globální ekonomická krize.


Je samozřejmě otázka, proč svlékat kalhoty, když brod je daleko. Ale na druhou stranu platí, že připraveným přeje štěstí. Ostatně své by o tom mohly vyprávět diskontní řetězce, které na reformách nemálo vydělaly v Německu. Kdo na tom naopak prodělal, byla komunikační branže. Jen se oklepala z ekonomické krize, přišly reformy a další krácení reklamních rozpočtů. Ale termín „prodělala“ vlastně není tak docela správný. Krátkodobě šly sice investice do reklamy dolů, ale z dlouhodobého pohledu přece jen pozvolna rostou. Další zisk z reforem pak přišel pro menší reklamní a mediální agentury, které se dostaly k práci, o jaké předtím mohly jen snít.


Další, kdo z této situace pak profitoval, jsou mediální domy, kterým se podařilo rychle zareagovat na novou situaci. Nové inzertní formáty, které se totiž náhle objevily, nebyly najednou jen reakcí na znuděné mediální plánovače a zadavatele, ale také na zvýšený požadavek na efektivitu komunikace. Zadavatelé reklamy totiž najednou pocítili, jak ošemetné je tabulkové mediální plánování. Ne, že by pro ně najednou nebyly ukazatele CPT a GRP důležité, to rozhodně ne, ale začali řešit to hlavní, jak efektivně komunikovat s cílovou skupinou. A to je ta změna, která pak nakonec vedla i k tomu, že se Německo z ničeho nic začalo objevovat na prvních místech v mezinárodních soutěžích efektivity nebo kreativity reklamy. A tak můžeme třeba doufat, že nám alespoň v tomto ta reforma pomůže.



šéfredaktor

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.