Češi si zvykají pomalu

2. 4. 2007 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

V souvislosti se segmentem pracích prášků se často hovoří o tom, že české pradlenky jsou konzervativní. Těžko si zvykají na tekuté prostředky nebo na přípravky pro barevné prádlo, tablety se zatím vůbec nechytly. Konzervatismus Čechů dokládá také výzkum MML agentury Median. Podle něho vyzkouší nový přípravek, pokud se objeví na trhu, pouze 22 % dotázaných, 70 % zůstává u vyzkoušeného pracího prášku a o novinky se moc nezajímá. Flexibilnější je skupina respondentů, kteří za posledních 12 měsíců nakoupili gel (tvoří necelých 40 % populace). Z nich vyzkouší novinku skoro 40 %.

MEZITITULEK: Speciální versus univerzální

Pomalu přecházejí Češi také na speciální prací prostředky. Zatímco v Německu představují asi 40 % trhu, u nás je to stále kolem 20 % ve srovnání s prostředky univerzálními. Zrovna tak si v Čechách zatím drží extrémně malý podíl (asi čtvrtinu trhu) prášky typu color. Zvyšování spotřeby specializovaných produktů stojí v cestě různé bariéry ve vnímání těchto prostředků. Lidé např. nechtějí doma skladovat dvě krabice, navíc mohou mít pocit, že je to vyjde dráž.

MEZITITULEK: Změny nesmí nic změnit

V minulém roce zaznamenal trh s pracími prostředky několik výrazných změn. V dubnu se zavedly koncentrované prací prášky, v říjnu museli všichni výrobci přejít na bezfosfátové výrobky. Kompaktní prací prášky začali nabízet všichni mezinárodní výrobci a podle údajů společnosti Henkel se jejich celkový hodnotový podíl oproti roku 2005 téměř nezměnil. Z necelých 33 % na 36,2 % si polepšil Henkel, Procter&Gamble naopak klesnul z 37,6 % na 34% a Reckitt Benckiser se posunul z 12,4 % na 13,7 %.

K iniciativě kompaktních prášků se zatím nepřidala tuzemská Setuza, výrobce prostředků Merkur a Titan, jejíž podíl na trhu klesnul z 11,4 % na necelých 10 %. „Koncentrované prací prášky umíme vyrobit, ovšem otázka je v aktuálnosti poptávky na trhu. Klasická hospodyňka má pořád pocit, že čím více prášku použije, tím lépe vypere. Sledujeme vývoj na trhu, a pokud budou kompaktní prací prostředky vyžadovány, budeme je nabízet samozřejmě také,“ odpověděl na dotaz, zda se kompaktní prášky nestávají konkurenční výhodou, Rostislav Koča, vedoucí marketinguspolečnosti Setuza. Zároveň ale připouští, že u Čechů slábne zvyk táhat si domů devítikilové balení prakticky čehokoliv. „Zastavil se trend minulých let – nákup co největšího a nejlevnějšího balení pracího prášku. Tato skutečnost je dána zvyšující se preferencí kvality a zřejmě k tomu přispívá také nástup single generace a méně početných rodin, které preferují menší balení,“ říká Rostislav Koča.

MEZITITULEK: Boj s privátními značkami

Privátní značky tvoří asi 5 % objemu trhu, jejich podíl na ekonomickém segmentu dělá 12 %. To není oproti některým státům západní Evropy zase tolik, v Německu je jejich podíl o dost větší, což je dáno i tím, že tam je vyšší počet diskontních řetězců. Privátní značky sice nejsou podporovány tak masivní televizní reklamou jako značkové produkty, ale zase si je řetězce umísťují na co nejvýhodnější pozice v prodejně. Jejich velkou předností je samozřejmě také nízká cena. S tím mohou výrobci značkových výrobků nejlépe bojovat slevovými akcemi: „Přeplňované prací prášky, balení v kartonu s dárkem zdarma, prací prášek a aviváž se stejnou parfemací, „ hovoří o benefitech v podobě uspořených financí Rostislav Koča.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.