VW a General Motors sázejí na „shockvertising“

26. 3. 2007 00:03

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

TITULEK50: VW a General Motors sázejí na „shockvertising“

Spoty spustily obrovskou vlnu kritiky ze strany Americké nadace pro prevenci sebevražd (American Foundation for Suicide Preventation) a jiných organizací a doslova si vydupaly jejich stažení. Sebevražda není tématem k vtipkování a už vůbec, aby se stala produktem, na kterém by se dalo „rejžovat“.

Tzv. shockvertising se však v Americe těší stále větší oblibě. Na extrémně provokativní zobrazení sází hodně podniků, protože v něm vidí skvělou příležitost, jak se zviditelnit. „Téma sebevraždy by v našich podmínkách bylo jasným případem pro autoregulaci,“ vysvětluje předseda rakouského Spolku pro reklamní a marketingovou komunikaci Konrad Maric. Reklamní průmysl si totiž hranice toho, „co ještě ano a co už ne“, definuje sám, a jen zřídka je překračuje.

MEZITITULEK: Jen tak si skočit!

Televizní spot z dílny Volkswagenu zobrazující řidiče v autě, který chce zřícením se ze skály očividně spáchat sebevraždu, by tak byl v rakouských poměrech zcela nemyslitelný. Automobilový koncern se ospravedlňuje tím, že negativní archetyp v jádru pozitivní věci – v tomto případě archetyp pesimismu ve spojení se zvlášť výhodnou cenou pro různé typy aut – by měly být postaveny vedle sebe. „Lidé berou věci víc vážně, když stojí v ostrém kontrastu,“ tvrdí Tom Birk, viceprezident agentury Crispin Porter & Bogusky, zodpovědné za spot.

General Motors je na tom se svou reklamou podobně: potom, co ho kvůli spáchané chybě propustí z práce, přijme robot celou řadu zaměstnání, nakonec si ale stejně také „skočí“ – z mostu. „Protože je hlavní postavou robot a na konci navíc vyjde najevo, že všechno je jenom jeho noční můra, myslíme si, že to je dostatek signálů k tomu, aby bylo jasné, že je všechno jenom vymyšlené. Nikdo by to proto neměl brát vážně,“ vysvětluje Eric Hirshberg, co-prezident agentury Deutsch L.A., v jejíž dílně spot vznikl.

Kritici si však myslí něco jiného: I když je šok ve světě reklamy zbraní účinnou a vyhledávanou a i když existuje hodně kontroverzních reklamních „děl“, sebevražda a podpora nákupu moc dohromady nejdou. Podle nich je to podobné, jako by si někdo v reklamě dělal „srandu“ z AIDS nebo rakoviny. Stejná pravidla by podle kritiků měla platit i pro motiv sebevraždy.

Zpracováno podle portálu www.mediaundmarketing.de

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.