Jak otevřít kampaň?

26. 2. 2007 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.




Mobilní formáty na vozech MHD jsou vhodným médiem nejen pro produktové a image kampaně. V posledních letech jsou také hojně užívány jako nosné prvky „otevíracích kampaní“ v regionech. Klientu využívají formáty mobilboard, cityboard, backboard pro jejich atraktivní vzhled a mobilnost. Počet busů s reklamní plochou projíždějících městem může být mnohem menší, než by se stejnou efektivitou zvládly stacionární plochy.

Stále na očích

Moderní technologie polepů průhlednou okenní fólií v kombinaci s vinylovou na plechové části karoserie stále láká oči cestujících a projíždějících motoristů. Dobu pronájmu lze stanovit od jednoho měsíce, tedy pouze na dobu nezbytnou pro upozornění na novou prodejnu.

Kampaňový formát cityboard je situován z nástupní strany ode dveří a zasahuje nejvíce nastupující cestující. Formát mobilboard je situován z levé strany a je určen taktéž pro obyvatele města pohybující se v městském ruchu a motoristy jedoucí vedle autobusu v levém jízdním pruhu. Formát backboard na zadním čele vozu je velmi sledovanou plochou zejména pro motoristy, kteří mají reklamu v zorném úhlu před sebou.

Co říkají čísla?

Na základě face-to-face výzkumu výzkumné agentury Tambor byla měřena efektivita cityboardu pro kampaň značky Signal na autobusech příměstské dopravy v Praze v srpnu 2006 (viz box). Další výzkumy realizované metodou face-to-face měřící efektivitu kampaní dokazují, že mobilní formáty jsou druhým nejsledovanějším médiem po TV. Tento fakt vykazují podobné výzkumy pohyblivých reklam na Slovensku, v Anglii i USA.

Výzkumná agentura Tambor se taktéž pokusila v rámci měření kampaně Renault Thalia na autobusech pro Mobilboard v roce 2005 vyhodnotit efektivitu v porovnání s outdoorovými benchmarky. Srovnání efektivity využití statické a pohyblivé plochy vyznívá lépe pro pohyblivé plochy.

Podpořená znalost kampaně Renault Thalia na jednu pohyblivou reklamní plochu je 14krát vyšší než průměrná podpořená znalost na jednu reklamní plochu statickou.

Autorka je managing director společnosti MobilBoard.

Jak si vede dopravní outdoor?

Pohyb stahuje pozornost

Z hlediska vybavení si motivu reklamy se dopravní prostředky ukázaly jako velmi úspěšné médium – s nimi si reklamu spojilo 21 % všech respondentů v 1. vlně (např. z TV 14 %) a 17,7 % respondentů ve 2. vlně. Po předložení kompletního motivu si reklamu vybavilo dalších 15 % (1. vlna) a 14 % (2. vlna) respondentů, což v součtu dává celkovou znalost reklamní kampaně 36 % (1. vlna), resp. 32 % (2. Vlna).

Dotázané podle jejich subjektivního hodnocení spíše zaujme reklama na dopravních prostředcích než reklama na klasickém billboardu.

Nadpoloviční většina respondentů (více než 60 %) se domnívá, že daná pohyblivá venkovní reklama je originální a zpestřuje dopravní prostředky.

Zdroj: Tambor


p09obr_1.jpg


 


p09obr_2.jpg


 


p09obr_3.jpg


EFEKTIVNĺ MÉDIUM. Celková znalost reklamních kampaní v dopravním outdooru přesahuje 30 %.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.