Regionální RTA kvůli nařízení RRTV upraví obsah svého vysílání

15. 1. 2007 14:01

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Regionální TV stanice sdružené pod Regionální televizní agenturu (RTA) upraví ode dneška obsah svého vysílání tak, aby vyhovovalo nařízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání z minulého týdne. Informovala o tom Karolína Hloušková z RTA. Vysílací rada nařídila RTA dodržovat licenční podmínky a nabízet regionální obsah poté, co RTA začala jako koprodukci do svého rozšířeného tříhodinového vysílání zařazovat pořady hudební stanice Óčko.
„Přestože se RTA nedomnívá, že by v době od 1. ledna jakkoliv porušovala své základní programové specifikace, hodlá vyhovět požadavkům RRTV,“ uvedla Hloušková. Do programu tak regionální stanice zařadí nové pořady Zprávy z regionů a Host dne. „Tím se výrazně sníží podíl společných koprodukčních pořadů vyráběných a vysílaných se Stanicí Óčko,“ podotkla Hloušková.
Hloušková dodala, že na základě ohlasů diváků a požadavků RRTV doznají určitých dramaturgických změn i nadále vysílané koprodukční pořady s Óčkem. „Dojde u nich k posílení regionálních prvků a jejich větší identifikaci s jednotlivými regiony,“ poznamenala.
Pět regionálních televizí sdružených pod RTA vysílá stejně jako další regionální vysílatelé prostřednictvím kmitočtů televize Prima; tuto povinnost poskytovat prostor regionům má Prima ve své licenci. Podle licencí regionálních TV mohou stanice vysílat tři hodiny denně. Dosud měly na základě dohod s Primou k dispozici mnohem méně prostoru, za to však v divácky atraktivnějších časech.
Zatímco s dalšími regionálními stanicemi se Prima dosud vždy domluvila, s RTA nyní nikoli; jejich původní smlouva skončila posledního prosince a nová nebyla uzavřena. Od Nového roku tak RTA začala využívat plného rozsahu vysílání, a to od 7:00 do 8:00 a od 16:00 do 18:00; Prima považuje tyto vstupy za neoprávněné.
Nedohoda s Primou má nyní za následek, že pořady RTA v daných časech v Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji přerušují pořady Primy třeba v polovině, což se nelíbí Primě ani divákům.
Prima proto od 3. února upraví své vysílací schéma, aby se začátky a konce pořadů shodovaly s časy, v nichž se nyní připojuje do jejího vysílání RTA. Úpravu časů nařídila Primě i vysílací rada, která s Primou i RTA zahájila v souvislosti s jejich sporem správní řízení. S Primou zahájila i správní řízení kvůli údajně neobjektivnímu informování diváků o sporu Primy s RTA.
RTA nyní vysílá analogově v regionech. Loni v dubnu ale také obdržela od vysílací rady regionální licenci pro nastupující digitální zemské DVB-T vysílání. Na základě žalob Novy a Galaxie sport ale RTA stejně jako dalších pět nových stanic o své licence loni v září přišly a nyní není jasné, zda se jim licence vrátí a kdy by mohly případně začít vysílat.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.