Přenos hlasování o důvěře sledovala 3,4 procenta dospělých diváků

22. 1. 2007 09:01

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Přímý přenos z pátečního hlasování sněmovny, jímž poslanci vyslovili důvěru vládě Mirka Topolánka, sledovala na programu ČT2 3,4 procenta dospělých diváků, tedy asi 292 000 lidí. Když Česká televize loni v říjnu přenášela na ČT1 hlasování o první Topolánkově vládě, dívalo se na tehdejší neúspěch kabinetu asi 667 000 dospělých diváků.
O sledovanosti přenosu informoval mluvčí České televize Martin Krafl. V pátek podle něj před programovou nabídkou ostatních kanálů dalo hlasování přednost každých 32 diváků ze sta u obrazovek. Celé jednání poslanců přenášel i digitální kanál ČT24, jemuž po tu dobu neklesla sledovanost pod 33 000 dospělých diváků. Nejsledovanější moment byl v 17:10, kdy se u obrazovek sešlo 76 000 diváků, dodal mluvčí.
Jednání sněmovny o důvěře trvalo téměř 11 hodin a nelze vyloučit, že vliv na to měl i přenos. Zdá se, že pokud televize zasedání dolní komory vysílá živě, příspěvků do rozpravy přibývá a jejich délka roste.
Samotné hlasování o důvěře se pak odehrálo zhruba mezi 19:15 až 19:40, kdy se živě dostalo i do vysílání hlavní zpravodajské relace České televize. Při rozhodování o důvěře musí každý z poslanců vstát a říct, zda je „pro návrh“ na vyslovení důvěry, nebo „proti návrhu“, případně může říct „zdržuji se“. Hlasování dvousetčlenné dolní komory tímto způsobem trvá kolem dvaceti minut a nejde zrovna o akční podívanou.
Tentokrát ji ale oživily dva omyly, kterých se poslanci dopustili. Sociální demokrat Petr Wolf se hned na úvod zdržel, aniž to měl v úmyslu. Jako první vyvolaný řekl „jsem proti návrhu“, místo předepsané formulace „proti návrhu“. Jeho postoj pak předseda sněmovny Miloslav Vlček v souladu s jednacím řádem vyhodnotil tak, že se zdržel.
Wolfovo nedopatření ale na výsledku nic nezměnilo, zdržet se má v tomto případě stejné dopady jako být proti – prostě to není hlas pro vládu. Do počtu přítomných se přitom takový poslanec započítává, takže nijak nesníží kvorum nutné k získání důvěry. Přesto hlasování sociálnědemokratického zákonodárce vyvolalo pozornost. Mladá fronta Dnes napsala, že Wolf si během dne zašel na kávu s Milošem Melčákem, bývalým členem klubu ČSSD, který spolu s Michalem Pohankou nakonec umožnil vládě získat důvěru. Melčák s Pohankou se ale hlasování nezúčastnili, tím snížili kvorum, a vládě tak k důvěře stačila koaliční stovka hlasů.
Podle Nedělního světa Wolf zazmatkoval. Nevěděl prý, co má říct, a zeptal se kolegů, jak se hlasuje. „Řekni, že jsi proti návrhu,“ pošeptal mu zřejmě někdo, míní nedělník.
Wolfův omyl ale nebyl jediným nedopatřením při hlasování. Další chyby se na závěr dopustil ověřovatel hlasování a poslanec Petr Bratský (ODS), který původně oznámil, že pro vládu bylo 99 zákonodárců, tedy o jednoho méně, než bylo třeba, aby vláda dostala důvěru. Až později se opravil a řekl, že pro kabinet bylo 100 poslanců. „Omlouvám se kolegyním, kolegům. Měl bych asi říci – omlouvám se i národu,“ zakončil Bratský trochu zmatené hlasování sněmovny.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.