Britský Big Brother rozhádal Brity a Indy

18. 1. 2007 09:01

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Indové a Britové jsou znechuceni údajným rasistickým šikanováním indické herečky Shilpy Shettyové v televizním pořadu Celebrity Big Brother, který se právě vysílá v Británii. Ačkoli na útoky proti ní od skupiny jiných soutěžících si okamžitě stěžoval rekordní počet několika tisíc Britů, Indové leckde vyšli do ulic na protest proti zacházení s ní, indická filmová studia volají po odvetě, indická vláda požaduje oficiální stanovisko, britský ministr financí musel věc vysvětlovat v indické televizi… Ostrou otázku v parlamentu dostal i premiér Tony Blair, který byl v poněkud obtížné situaci, protože pořad nesleduje.
Shettyová (31 let) není v Británii příliš známa, ale je jednou z největších hvězd „Bollywoodu“, jak se přezdívá filmovým studiím soustředěným především v indické Mumbaí (dříve Bombaj), která produkují ročně více filmů než USA.
Skupina soutěžících si z elegantní herečky dělala legraci kvůli tomu, jak se obléká, že špatně vaří, v pořadu byla nazývána střídavě „psem“ a „princeznou“. Skupina soutěžících zesměšňovala její indický přízvuk, kritizovala, že Indové jedí rukama, záměrně komolila jméno Shettyové a nakonec ji přiměla k pláči. Skupinu vedla jistá Jade Goodyová, která se řadí mezi „celebrity“ jen v Británii a svůj status si vysloužila výlučně účastí v podobných soutěžích, kde diváky bavila svou hloupostí.
Scény ponižování Shettyové vyvolaly obrovskou nevoli a stěžovalo si na ně asi 10.000 britských diváků. Věc dokonce začala vyšetřovat britská policie jako rasově motivovaný přečin. Televize, která pořad vysílá, navíc přiznala, že záznam už byl sestříhaný, protože jeden soutěžící o Shettyové hovořil za použití výrazu, který v Británii nelze vysílat.
Ne všichni ale Shettyovou litují. Jeden z diváků BBC, která o pořadu dnes vysílala debatu, vyslovil názor, že „každý, kdo je tak tupý, že jde do pořadu, jako je Big Brother, si zaslouží vše, co se mu tam může stát“.
Někteří znalci médií tvrdí, že celá záležitost je možná uměle vyživována, protože přinese televizi Channel 4, která pořad vysílá, miliony nových diváků. To už se ostatně stalo, protože den po scénách se šikanou se na pořad dívalo o milion více lidí než na skutečný incident. Sázková kancelář William Hill vypsala kurzy, podle nichž je jasné, že Shettyovou už teď považuje za vítěze soutěže. Na druhé straně Channel 4 změnil svůj postoj k záležitosti. Nejprve upozorňoval na to, že jde jen o hru, ale dnes vydal stanovisko, že nebude rasismus tolerovat ani v tomto pořadu a že proti případným pachatelům vyvodí důsledky.
Britský poslanec a bývalý náměstek ministra pro evropské záležitosti Keith Vaz dnes v parlamentu položil otázku, zda by televizní stanice neměly zajistit, že se nic takového nebude vůbec vysílat. Hollywoodský herec Silvester Stallone, který je právě v Británii, řekl, že chování vůči Shettyové bylo „zcela zjevně špatné,“ ale doplnil, že nikdo nemůže čekat, že se lidé v takové situaci, jako je natáčení „reality show“, budou chovat normálně.
Vzhledem k popularitě Shettyové v Indii se tam záležitost dostala na titulní strany novin a mnozí ji považují za příznak západního pokrytectví. Náměstek indického ministra zahraničí řekl, že vláda očekává zprávu o incidentu a o tom, jak se k věci postaví britské úřady. Britské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že žádnou demarši z Dillí nedostalo.
Britský ministr financí Gordon Brown, který je právě v Indii na podnikatelské konferenci, usoudil, že musí do věci zasáhnout, protože poškozuje jméno Británie v Indii. Británie je nejen bývalou koloniální mocností Indie, ale obě země udržují po desetiletí výborné hospodářské vztahy. V Británii je také početná indická menšina, jejíž příslušníci jsou často velmi úspěšní. Brown proto požádal o možnost vyjádřit své stanovisko indickým televizím, kterým řekl, že Británie je otevřená země, která se chová spravedlivě k menšinám, a že pořad nemá být považován za odraz reality.
V některých indických městech se už ale konaly i demonstrace, na nichž se pálily slaměné figuríny. Účastníci demonstrací žádají od televize omluvu.
Jediní, kdo o celém skandálu patrně nic netuší, jsou samotní soutěžící. Jsou v souladu s pravidly soutěže uzavřeni v obytném komplexu se zahradou a o vnějším světě se nedovědí nic, co jim produkce nedovolí.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení